Úterý, 16. dubna 2024

Ekofilm v Ostravě vyhrál německo-španělský snímek Sladký jed

Ekofilm v Ostravě vyhrál německo-španělský snímek Sladký jed

Hlavní cenu z mezinárodního filmového festivalu Ekofilm si z Ostravy odváží snímek německo-španělské koprodukce Sladký jed. Režie a scénáře se ujal německý dokumentarista a filmař Peter Heller, kamera je dílem Dietera Stuermera, řekla dnes ČTK ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková.

Na festival bylo přihlášeno 123 filmů, dokumentů a televizních pořadů z 28 zemí světa, odborná porota nakonec do čtyř kategorií vybrala celkem 28 finálových snímků. "Bereme to tak, že ekologie není jenom vztah člověka k životnímu prostředí, ale i člověka k člověku," vysvětlila Mrózková Heříková.

Vítězný film Sladký jed na základě tří příkladů z Mali, Keni a Tanzanie poukazuje na to, že rozvojová pomoc nepřináší žádný výsledek a naopak může vést k závislosti, korupci a pasivitě. Heller natáčí filmy již 40 let, především v Africe natočil kolem 30 filmů o tématech jako je kolonialismus a sociální problémy kontinentu.

"Odborná porota ocenila profesionalitu zkušeného autora, který je nejen filmařem, ale zároveň se o tuto problematiku bytostně zajímá," uvedla ředitelka festivalu. Vítěz letošního ročníku získal skleněnou plastiku, která je dílem světoznámého výtvarníka Bořka Šípka.

Ředitelka festivalu připomněla, že letos převážily zahraniční filmy, což se odrazilo i na výsledcích. Mezi oceněnými tak dominují hlavně zahraniční autoři. "Musím ale opět vyzdvihnout studenty Slezské univerzity v Opavě pod vedením Moniky Horsákové, kteří si již druhý rok po sobě odnášejí jednu z hlavních cen za snímek režisérky Kláry Řezníčkové nazvaný Sudety - protrhnout vrstvu lhostejnosti," uvedla Mrózková Heříková.

Na příští rok, který bude jubilejní čtyřicátý, chtějí organizátoři připravit pro návštěvníky řadu překvapení. "Samozřejmě víme, že vždycky je co zlepšovat, takže se budeme snažit, aby další ročník byl zase o něco lepší. Ale i s tím letošním rokem jsme spokojeni. Dnes nám přálo i počasí, takže na Ekopouti, kterou jsme pořádali na centrálním Masarykově náměstí, byla řada lidí, kteří si mohli vybírat ze spousty aktivit," řekla Mrózková Heříková.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů