Sobota, 27. dubna 2024

Když bude spalovna, snížíme poplatky za odpad, slibuje Cheb

Když bude spalovna, snížíme poplatky za odpad, slibuje Cheb

Pokud se společnosti Terea podaří prosadit projekt spalovny komunálního odpadu, obyvatelé Chebu budou mít nižší poplatek za odpad. Alespoň to slibuje vedení města, kterému polovina společnosti patří. Podle propočtů by město ušetřilo až 500 korun za ukládání tuny odpadu na skládky, řekl dnes novinářům místostarosta Tomáš Linda (ODS).

Podle Lindy dnes platí město za svoz a ukládání komunálního odpadu na skládky 3300 korun za tunu. "Z toho 1500 korun je poplatek za skládku. Pokud by se odpad vozil do spalovny, tato část nákladů by klesla na asi 1000 korun. Pak bychom mohli snížit výší poplatku o nejméně 100 korun," uvedl Linda.

V Chebu loni zvýšili poplatek z původních 500 korun na dnešních 700 korun. Ani po navýšení ale příjmy s poplatků nepokryjí skutečné náklady města na odpadové hospodářství. Cheb stojí svoz a likvidace komunálního a separovaného odpadu kolem 40 milionů korun ročně. Na poplatku za odpad by město mělo vybrat asi 20 milionů korun.

Závod na energetické zpracování odpadu připravuje společnost Terea. Podle plánů by mohla spalovat až 20.000 tun komunálního odpadu ročně. Je to zhruba objem, který vyprodukuje Cheb a okolí. Projekt je ve fázi prověřování dopadů na životní prostředí. Cheb si od něj slibuje nejen snížení nákladů na likvidaci odpadu, ale i stabilizaci ceny tepla, a posílení ekonomiky společnosti Terea.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů