Pátek, 29. března 2024

NÁMOŘNÍ DOPRAVA

NÁMOŘNÍ DOPRAVA

Brusel upravuje vrakování lodí - Evropský parlament (EP) a státy EU se sjednotily na zákoně o vrakování lodí. Lodě, plovoucí pod vlajkou Evropské unie, musí být sešrotovány na zvoleném místě recyklace, které provádí čisté vrakování a bezezbytkové odstraňování škodlivých látek. Profesní organizace Shipbreaking Platform považuje daná pravidla za slabá, protože se týkají pouze lodí EU. Mohla by vést dokonce k tomu, že rejdaři nechají plout svá plavidla pod vlajkami mimoevropských států.

Rejdaři mají hlásit emise CO2 - Evropská komise dokončila první krok ke snižování emisí skleníkových plynů na moři. Na cestě k požadovanému cíli mají mít majitelé lodí od roku 2018 za povinnost sledovat roční emisi CO2 svých lodí a ohlašovat je. Obě další zákonodárné instituce - evropský parlament a členské státy - musejí návrh zákona odsouhlasit.

Miliony EU pro stanice LNG - Námořní přístavy Rotterdam v Nizozemsku a Göteborg ve Švédsku obdrží 34,3 mil. eur (skoro 900 mil. Kč) z programu EU "Dálnice na moři". Bruselskou subvencí mají být oba přístavy podpořeny při výstavbě infrastruktury pro zkapalněný zemní plyn. S touto podporou chce EU uvolnit "zamrzlou situaci" kolem LNG: rejdaři čekají na přístavy, až zřídí tankovací stanice LNG zatímco přístavy čekají, až majitelé lodí přestaví svá plavidla na pohon LNG. Rotterdamská přístavní správa sděluje, že stanice se zásobníkem LNG bude zřízena na nové přístavní části Maasvlakte 2. Příspěvek EU představuje asi pětinu očekávaných nákladů v obou přístavech. Stanice LNG mají napomoci, aby se v Severním a Baltském moři zvýšila spotřeba LNG jakožto lodního paliva.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů