Pátek, 29. března 2024

Příměstské lesy u Třince zůstanou

Příměstské lesy u Třince zůstanou

Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský se v pátek 4. října na své pracovní návštěvě Moravskoslezského kraje dohodl se starostkou Třince Věrou Palkovskou na řešení dvou základních problémů, které se týkají příměstských lesů a programu návštěvnické infrastruktury.

"Pro obce a města, kde je znečištěné ovzduší velkým problémem, jsou příměstské lesy velmi efektivní pomocí, jak ulehčit místnímu životnímu prostředí. S paní starostkou Palkovskou jsme v rámci pracovní skupiny pro kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji prosadili, aby se obce, u kterých jsou lesy, mohly k jejich případnému kácení velmi silně a jasně vyjádřit. Zástupci resortů životního prostředí a zemědělství teď budou s reprezentanty Třince a Lesů České republiky hledat takové konkrétní řešení, které příměstské lesy ochrání před zbytečným kácením. Les má plnit své základní cíle. A jedním z nich je také ochrana životního prostředí," říká ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský. Třinecko má ve svých lesích nástroj na zmírnění špatné kvality ovzduší.

Paní starostka Palkovská se na setkání také zajímala o možnosti financování návštěvnické infrastruktury v přírodě na Třinecku. Ministr Tomáš Jan Podivínský paní starostku ujistil, že výzvu na podávání žádostí o dotace na dřevěné chodníky, přístřešky proti dešti, informační tabule, nebo stojany na kola, které zvýší návštěvnický standard v přírodě, uveřejní Ministerstvo životního prostředí do dvou týdnů.

"Spolupráce mezi Třincem a Ministerstvem životního prostředí je na velmi vysoké a nadstandardní úrovni. Pan ministr Podivínský náš kraj navštěvuje často. Jsem ráda, že s problémy, které trápí Třinec a které po vlastní ose můžeme vyřešit jen obtížně, nám vždy pomůže a přinese konkrétní výsledky," říká starostka Třince Věra Palkovská.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů