Pátek, 29. března 2024

Nová paliva pro kosmické lety

Nová paliva pro kosmické lety

Zdá se, že přední kosmické agentury našly nový objekt zájmu. Tím jsou nová paliva pro kosmické rakety. Dá se říci, že je to jeden z nejsnažších způsobů, jak zefektivnit dopravu do kosmu. Všechna technika a infrastruktura zůstane prakticky nezměněna. Je to samozřejmě hodně jednoduše řečeno, protože motory se budou muset na nová paliva adaptovat, respektive se budou muset vyvinout motory, které dokáží nová paliva co nejlépe využít.

Ne, že by dosud žádná nová paliva nebyla nevyvíjena, ale spíše se jednalo o vylepšování vlastností již známých paliv. Nyní se vrhly agentury na tuto tématiku komplexněji. Objevy a zlepšení techniky posledních let umožnily vědcům poznat látky na nejzákladnější bázi. Počítače umožnily simulovat vlastnosti nových látek, takže se ušetřila dlouhá příprava k reálným pokusům a testují se až finální struktury nebo látky. Navíc i v dalších oborech, jako například v automobilovém průmyslu vývoj směřuje k efektivnějším a hlavně ekologičtějším palivům.
Např. asymetrický dimethylhydrazin si už dlouho říkal o náhradu, protože jeho používání bylo od začátků kosmonautiky velmi nebezpečné. Jeho skvělé vlastnosti jako výkon a dlouhodobé skladování za běžné teploty přebíjel závažný fakt - jeho toxicita.
Obrázek
Asymetrický dimethylhydrazin (UDMH)

NASA proto vyhlásila granty na náhradu tohoto paliva jeho ekologickým ekvivalentem.
I čínská agentura před časem vyhlásila, že do nástupců současných raket chce vyvinout nové ekologičtější palivo.
Rusové mají již delší dobu inovační projekt Skolkovo, v rámci kterého se státní firmě Energomash podařilo vyvinout vysoce efektivní a ekologicky šetrné palivo a názvem Acetam. Je to vysocekoncentrovaný roztok acetylenu ve zkapalněném amoniaku. Osobně mi samostatné složky moc ekologické nepřijdou, ale třeba má jejich kombinace jiné vlastnosti. Každopádně Rusové plánují vyvinout novou raketovou techniku, založenou právě na tomto palivu.
To by umožnilo využití paliva i pro lety s kosmonauty, kde se do dnešní doby musejí používat méně efektivní ekvivalenty jako je peroxid vodíku v kosmických lodích Sojuz.
I další typy paliv by zasloužily ekologičtější inovaci. Jednou by to mohl být velký problém, pokud by se výrazným způsobem rozmohla kosmická turistika. Třeba takové zbytky sloučenin hliníku zůstávající v atmosféře po motorech SRB, také nejsou pro přírodu nic příjemného.


ZDROJE: novosti-kosmonavtiki.ru, CNSA, wikipedie, http://www.kosmonautix.cz/, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů