Pátek, 29. března 2024

Praha 8: Zelení - Vedení radnice užívá zelenou antikoncepci

Jestli se ODS v Praze 8 v minulosti něčím chlubila, pak to bylo množství vysázených stromů za volební období. Kdybych se nechal omámit touto propagandou, asi bych musel přiznat, že se u nás řádně pečuje o životní prostředí. Jak je však možné, že některé oblasti Prahy 8 vypadají po desetiletí jak neřízená skládka, v ulicích stromy najdete jen ojediněle a drtivá většina sousedních městských částí je nesrovnatelně zelenější?

Praha 8: Zelení - Vedení radnice užívá zelenou antikoncepci

Protože prostoru zde není mnoho, vyjmenuji v bodech, v čem se zelený pohled na Prahu 8 liší od toho, který uplatňuje současná koalice:

1. U zeleně se prokazuje bláhovost myšlenky, že ruka trhu je nejlepším tvůrcem města. Podle regulačního plánu postavený Karlín má široké ulice lemované stromořadím, v živelně vzniklých čtvrtích stromy nenajdete. Zeleň by do nezelených čtvrtí mohly dostat rozsáhlé rekonstrukce, ke kterým v poslední době přistupuje magistrát (+dopravní podnik, vodovody, kanalizace...). Právě zde by měla městská část mít vizi ozelenění a obnovy veřejných prostor, měla by mít pohotově v šuplíku připravené projekty na vylepšení uličního parteru a v rámci přípravy těchto staveb je prosazovat. Realita? Zenklova ulice byla před časem velmi nákladně obnovena, byly položeny nové koleje, kabely i potrubí pod povrchem, ale s vylepšením vzhledu ulice včetně výsadby stromů se zde nepočítalo. Škoda. Nemalá část kolejí je usazena místo do trávy či sukulentů do štěrku, což je sice levné, ale na pohled odporné. V Moskevské ulici ve Vršovicích nebo okolo zastávky metra Anděl je vidět, že to jde. Stačí si jen v příštích volbách zvolit ty, kteří si nedělají čárky za vysazené stromy, ale mají představu, jak celkově pozvednout vzhled zanedbané Prahy 8.

2. V naší městské části se často vysazují mladé proutky na místě starých stromů, protože úředníci a politici místo údržby a snahy o záchranu vzrostlých letitých jedinců je raději z tzv. bezpečnostních důvodů kácí. Kácení v uličních stromořadích si jistě před pár týdny povšimli obyvatelé Karlína. Co myslíte, přežijí tento boj o estetiku a naše životy třeba nádherné stromy na Karlínském náměstí nebo se bude jednat o spor motorových pil s veřejným míněním?

3. Nejen ODS, ale i místní uzdravovač politiky Musílek a magistrátní TOP09 hovoří o potřebě likvidovat zahrádkářské kolonie. Právě v těchto oblastech však překvapivě roste nesrovnatelně více stromů na hektar než v kterémkoliv parku. Zahrádky jsou zeleň, která prospívá svému okolí a přitom její údržba nestojí obec ani korunu. Rušit funkční kolonie je ekologický i ekonomický nesmysl.

Místní radnici chybí nejen v oblasti péče o zeleň dlouhodobá vize. Není dopředu naplánováno, jak by se měl vzhled města vyvíjet, neexistuje koncepční projekt budování nových parků a dalších zelených ploch. Existují jen okamžité nápady, které často nejsou rozumné, propracované ani dlouhodobě ekonomicky udržitelné.

ZDROJ: http://praha8.zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů