Úterý, 23. dubna 2024

Výměna topení je dobrou investicí

Ve většině českých domovů patří mezi hlavní zdroje tepla plyn a ústřední topení. Přitom 54 % domácností zaplatí za vytápění více než 24 tisíc korun ročně...

Výměna topení je dobrou investicí

Asi půl milionu domácností se navíc týká povinná výměna kotle na tuhá paliva, zatím ji provedla jen malá část z nich. Vyplynulo to z nedávného průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny.

Obyvatelé bytových domů využívají jako jediný zdroj tepla především ústřední topení (67 % domácností), na druhém místě je plyn (25 %). Většina rodinných domů je zcela závislá na plynových kotlích (34 % domácností) a na kotlích na tuhá paliva (20 %). Elektrický proud jako jediný zdroj vytápění používá 12 % obyvatel rodinných a 4 % bytových domů. Pokud rodinné domy kombinují různé zdroje vytápění, je to opět plyn v kombinaci s tuhými palivy nebo elektřinou. Alternativní způsoby vytápění, jako tepelná čerpadla nebo solární panely, zatím využívá pouhé minimum dotázaných.

Průměrná částka protopená za jeden rok v rodinných a bytových domech se samozřejmě liší. Nižší náklady na vytápění mají domácnosti žijící v bytech ve velkých městech. Pro třetinu z nich je to ročně 12 000 korun a méně. S účtem v této výši se v rodinných domech setká jen každý osmý obyvatel, převážně z vesnic. S minimálně třemi tisíci měsíčně, tedy 36 000 korun ročně, pak musí počítat až 26 % majitelů rodinných domů, někteří ovšem sáhnou do peněženky až pro dvojnásobek.

BOJ PROTI TEPELNÝM ZTRÁTÁM

Přiblížení k ekonomickému, ale i ekologickému ideálu napomohou vhodné rekonstrukce. Zateplení domu, výměna oken nebo obnova staré střechy jsou důležité tam, kde hrozí tepelné ztráty. Dalšími možnostmi, jak snížit výdaje za vytápění, je celková modernizace topného systému, instalace tepelného čerpadla či solárních panelů. "Vhodné rekonstrukce mohou snížit náklady na vytápění v některých případech až o 70 %. Je proto krátkozraké na nich za každou cenu šetřit. Kdo do modernizace investuje, ve výsledku zpravidla uspoří mnohem více, navíc v podstatě již doživotně," vysvětluje Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny.

PŮL MILIONU KOTLŮ SE BUDE MUSET VYMĚNIT

Ke změnám v oblasti vytápění nutí Čechy také legislativa. Asi půl milionu domácností bude muset kotel na tuhá paliva do devíti let vyměnit, jelikož nebude splňovat emisní limity určené zákonem o ochraně ovzduší. Tato úprava se dotkne především starších rodinných domů. Výměnu kotle přitom zatím provedlo jen 29 % domů postavených mezi lety 1914 a 1964 a 34 % domů starších sta let. Jen 7 % majitelů rodinných domů si uvědomuje, že by výměnu kotle potřebovali.

ŠKUDLIT, NEBO VYMĚNIT?

Počáteční investice do rekonstrukcí sice nejsou nejnižší, ale díky následné úspoře mají velmi rychlou návratnost. "Jakmile majitelé nemovitosti změnu provedou, investice do úprav se jim už od té chvíle začíná vracet," dodává Lukáš Kopecký. Na trhu už dnes navíc existuje řada nabídek výhodného financování, které jsou přímo určeny na rekonstrukce odpovídající ekologickým trendům.

KONDENZAČNÍ KOTELE JSOU NA VZESTUPU

Signály z trhu naznačují, že lidé stále více přemýšlejí nad úspornými zdroji tepla, například nad kondenzačním kotlem či tepelným čerpadlem. Podle výhledu renomované společnosti BRG Building Solutions by během pěti let měla poptávka po závěsných kondenzačních kotlech vzrůst o 120 %. Prodeje konvenčních závěsných kotlů by naopak v roce 2017 měly podle predikce činit jenom 13 % objemu roku 2012.

"Jestliže se ohlédneme o 10 roků zpátky, více než tři čtvrtiny domácností volily pro vytápění závěsné konvenční kotle nebo kotle na tuhá paliva. Prodeje tepelných čerpadel a kondenzačních závěsných kotlů dělaly v České republice zhruba jen 4,5 % z celkového objemu. Statistiky společnosti BRG Building Solutions, která mapuje celý český trh, už za loňský rok ukazují 28% podíl výše zmíněných úsporných zdrojů. A výhled na rok 2017 dokonce počítá s tím, že každý druhý prodaný zdroj tepla by měl být závěsný kondenzační kotel," říká Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA.

TRH V ROCE 2017

Zatímco loni se v České republice prodalo necelých 30 000 závěsných kondenzačních kotlů, pětiletý výhled BRG Building Solutions předpokládá nárůst na 65 800 kusů v roce 2017. Zcela opačný trend by měl nastat u konvenčních závěsných kotlů. Z loňských 39 000 prodaných kusů počítá predikce pokles na 5000 prodaných kusů v roce 2017. Razantní změna v poptávce je zčásti i důsledkem reálného poklesu cen moderních kondenzačních kotlů. Dnes je pořídíte za stejnou cenu jako před několika lety. Vzhledem ke každoroční inflaci tak kondenzační kotle reálně zlevňují. Pokud tedy dříve domácnosti volily kotle na tuhá paliva nebo kotle na zemní plyn kvůli ceně, stále více preferují kotle s vysokou technickou úrovní. Po kotlech na tuhá paliva zůstává nicméně vysoká poptávka v sociálně slabých regionech.

Během 5 let by měla růst i poptávka po tepelných čerpadlech. V roce 2017 by mohla být vyšší až o 33 % oproti loňským prodejům. Očekávaný podíl na prodejích je v roce 2017 podle BRG Building Solutions odhadován na 6 % z celkových prodejů všech zdrojů vytápění. Osobně dokonce předpokládám, že by podíl na trhu mohl dosáhnout až 10 %. U tepelných čerpadel je možné pozorovat růst preferencí domácností po tepelných čerpadlech typu "vzduch-voda". Dříve hojně prodávaná čerpadla typu "země-voda" ustoupila v zájmu domácností do pozadí vzhledem k náročnosti investice do hloubkových vrtů. Návratnost investice do tepelného čerpadla je odhadována na 5 až 9 let.

VLIV ZELENÉ ÚSPORÁM

Není tajemstvím, že stavebnictví se poslední roky nedaří. Index stavební výroby v České republice ukazuje pokles od roku 2007. Recesi ve stavebnictví se dařilo do určité míry zmírnit díky původnímu dotačnímu programu Zelená úsporám. Stimulem pro trh by tedy mohla být i Nová zelená úsporám. Klesající celkové prodeje zdrojů pro vytápění by nicméně měly skončit až v roce 2015, rok 2016 by mohl být konečně růstovým.

Zelená úsporám je jedna z mála státních dotací, která má smysl. Chrání životní prostředí, snižuje náklady na vytápění u obyvatel, podporuje stavebnictví jako takové. Podmínky čerpání dotace jsou nastaveny chytře - dotace lze uplatnit při výměně zdroje. Starý neúsporný a neekologický zdroj je možné vyměnit za tepelné čerpadlo, kondenzační kotel, či nový kotel na tuhá paliva. Podstatné však je, že zařízení musí odpovídat platným normám EU. Programu lze na druhou stranu vytknout rozsáhlou byrokracii a přísněji nastavené podmínky oproti staré Zelené úsporám. Mnoho žadatelů tak na dotaci nedosáhne.

TEPELNÉ ČERPADLO PRO STARŠÍ RODINNÉ DOMY

Je známo, že tepelná čerpadla jsou příležitostí k úspoře energie i financí. Dlouhou dobu však převládalo mínění, že tepelná čerpadla se hodí pouze do novostaveb. Pravdou ale je, že se vyplatí také u domů, které mají vysoké tepelné ztráty.

Tepelná čerpadla mohou u starších rodinných domů posloužit ještě více než u energeticky méně náročných novostaveb. Tyto domy se totiž většinou potýkají s velmi vysokými náklady na energie, které je možné zredukovat například využitím tepelného čerpadla. Proto společnost ACOND uvedla na trh speciální tepelné čerpadlo pro tento typ budov s názvem ACOND Praktik.

CHCE TO VYŠŠÍ TOPNÝ VÝKON

Starší domy potřebují oproti novostavbám vyšší topný výkon instalovaného topení kvůli vyšším tepelným ztrátám. Varianta tepelného čerpadla ACOND Praktik je tedy poskytována ve větších výkonech, a to 12, 14 a 16 kW. Rovněž obsluha čerpadla je oproti vytápění uhlím či dřevem, které je u starších rodinných domů běžné, velmi komfortní a především jednoduchá. Bonusem také může být vyšší ohleduplnost k životnímu prostředí než u jiných zdrojů tepla, jelikož se jeho užíváním snižuje emise skleníkových plynů a jiných škodlivin.

Tepelné čerpadlo do starších nebo rekonstruovaných domů ACOND Praktik představuje skvělou investici do budoucnosti, protože umožňuje podstatně snížit energii vydanou k provozu domu, a to až o 75 %. "Existuje spousta starších domků, kam by se tepelné čerpadlo hodilo. Teď topí uhlím či dřevem, ale s tím je spousta práce. Nebo topí plynem, kotel je na hranici životnosti a majitelé se bojí rostoucích cen. Většina takových zákazníků chce levné a bezpracné topení, proto jsme na trh uvedli tepelné čerpadlo ACOND Praktik," dodává Jiří Hanus, předseda představenstva ACOND a.s.

K výběru tepelného čerpadla pro starší rodinný dům je třeba přistupovat s velkou pečlivostí a opatrností. Ne všechna tepelná čerpadla jsou pro starší domy vhodná. Nicméně společnost ACOND nyní dokáže svým zákazníkům nabídnout špičkové řešení za příznivou cenu, včetně potřebného servisu. Délka záruky je až 5 let na tepelné čerpadlo a až 10 let na kompresor.


TRENDY NA TRHU VYTÁPĚNÍ BUDOV V ČESKÉ REPUBLICE

2007 2012 2017*
závěsné kondenzační kotle 17 710 29 900 65 800
závěsné konvenční kotle 65 200 39 000 5000
elektrické kotle 13 400 12 100 9200
kotle na tuhá paliva 40 600 32 515 32 330
tepelná čerpadla 3470 5600 7470

* výhled
Zdroj: BRG Building Solutions: Boilers, Czech Republic, May 2013

AUTOR: Jiří Kilinger

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů