Pátek, 26. dubna 2024

Kontejnerové řešení kotlů na biomasu

Kontejnerové řešení kotlů na biomasu

Plně automatizované kotle na biomasu podle vlastního know-how v minimální celkové hodnotě půl miliardy korun plánuje v následujících letech vyrobit a dodat dosud malá ostravská firma Smart Heating Technology. Znamená to pro ni zvýšení ročního obratu o téměř pětinásobek, letos se předpokládá výše zhruba padesáti milionů.

Hlavními odběrateli takzvaných Smart kotlů budou státní a soukromé firmy a organizace v Anglii. Podle spolumajitele Smart Heating Technology Josefa Vávry se společnost chystá do této země v následujících letech dodat stovky těchto sofistikovaných kontejnerových celků. Kromě kontejnerových automatizovaných kotlů na biomasu patří k dalším produktům firmy mobilní kotelny, jednotky skladování paliva, hydraulické dveře pro sila a kompletní sortiment příslušenství.

PLÁNUJE SE ZVÝŠENÍ KAPACIT

"V uplynulých týdnech jsme na území této největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie dodali první dva pilotní kontejnerové celky do okolí města Bristol. Téměř okamžitě jsme měli ve firmě nové objednávky na další kusy, které postupně odesíláme na místo určení. Jde o zakázku, kterou řešíme ve spolupráci s investičním fondem ESCO, přes nějž investuje peníze i samotná britská vláda," dodává Vávra, podle něhož se kapacity firmy blíží plnému naplnění. Společnost Smart Heating Technology proto souběžně plánuje výstavbu další haly, která by umožnila rozšíření výroby.

VÝKON, ÚČINNOST I DESIGN

Výhodou Smart kotlů této mladé ostravské společnosti je nejen jejich tepelný výkon, jenž se pohybuje od 150 do 500 KW a díky němuž je jeden kontejnerový celek schopen vytopit například satelitní městečko až s padesáti domy, ale i jeho 96procentní účinnost, která zaručuje návratnost vložených prostředků v rozmezí dvou až tří let. ,,Jde o sofistikované, ekologicky řešené celky na biomasu, tedy hlavně dřevěné peletky a dřevní štěpku, které jsou kontrolovány automaticky. Majiteli jsou prostřednictvím internetu zasílány sms zprávy o stavu paliva i stavu vyrobené energie. Kotel s veškerým příslušenstvím zabudujeme do kontejneru, který designově přizpůsobíme objektu, u něhož bude stát. Doslova ho sladíme s fasádou stávající budovy, aby nijak nenarušil celkový dojem. Takto připravený celek v hodnotě zhruba tří milionů korun jsme schopni na místě zprovoznit během 24 hodin," pokračuje Vávra s tím, že majitel objektu tak nemusí řešit nákladnou rekonstrukci budovy, aby kotel mohl zabudovat.

PRO VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ STAVBY

Toto novodobé moderní kontejnerové řešení je naprostou novinkou na trhu velkých automatických kotlů na biomasu a setkalo se s obrovským zájmem zákazníků nejen po celé Evropě. ,,Kromě Anglie dodáváme naše kotle i dalším zemím v Evropě, ale zákazníky máme v Americe i na Ukrajině. Naše kontejnerové kotelny už vyhřívají například ve Španělsku dva obytné domy v Pamploně, historický zámek Pazo De Vilamarin, sportovní komplexy nebo pečovatelský dům, v Irsku pak nákupní městské centrum, ve Skotsku střední školy atd. Hlavními odběrateli jsou majitelé objektů občanské vybavenosti, hal, hotelů, zemědělských objektů, obytných budov a průmyslových objektů," konstatuje Josef Vávra.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů