Čtvrtek, 25. dubna 2024

Od kamen k biomase

Od kamen k biomase

Zdravím vás z Bhútánu. Tady žádná reklama není, s výjimkou všudypřítomné Coca-Coly, na jejímž jediném vybledlém poutači dívka se značně vybělenou pletí a indoevropskou fyziognomií drží v ruce otevřenou lahev a tvrdí "Otevřela jsem štěstí".

O to větší komunikační aktivity vyvíjí země do světa. Namísto měřítka hrubého domácího produktu (HDP) uvedl Bhútán v roce 1972 index hrubého národního štěstí, který měří udržitelný rozvoj, kulturní hodnoty a dobrou vládu. Země se rázem stala miláčkem západní akademické sféry.

V místních novinách mě zaujal článek Nový bhútánský projekt využití biomasy. Po jeho přelouskání jsem pochopil, že spočívá v distribuci kamen k vesničanům, kteří v něm budou topit dřívím z lesa. Chápu, že pro kamna na dřevo se shání finanční podpora od mezinárodních organizací podstatně hůře než na zpracování biomasy.

Od Bhútánců je velmi mazané házet zápaďákům tyto špeky, lépe se jim pak vybírá 270 USD/den, které platíte fixně, ať už jezdíte autem s průvodcem nebo dřepíte celý den na hotelu.

Jakub Horák, production director, TBWA Praha

Zdroj:Marketing & Media
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů