Středa, 24. dubna 2024

Konference představí využití energeticky úsporných technologií v praxi

Žhavá témata a aktuální možnosti, jak uspořit energii a chránit klima představí konference, kterou pořádá Ekologický institut Veronica ve svém Centru Veronica Hostětín ve dnech 17.-19. října.

Konference představí využití energeticky úsporných technologií v praxi

K nejzajímavějším bodům bude určitě patřit výroba biouhlu. Nebude chybět ani téma stavění ze slaměných balíků, pasivní domy, využívání solární energie a dalších obnovitelných zdrojů - a to nikoliv pouze teoreticky, ale především v praktických ukázkách.

"Cílem konference je ukázat na konkrétních příkladech, fungujících v reálném životě, že uspořit energii není tak složité a může toho dosáhnout každý - pokud chce", říká Hana Machů, organizátorka akce. "K těm praktickým ukázkám jsme zvolili především to, co sami máme vyzkoušené v Hostětíně - využívání solární technologie pro ohřev vody a výrobu elektřiny, pasivní dům, využívání biomasy, energeticky úsporné osvětlení. Účastníkům představí daná témata špičkoví lektoři, kteří se danou problematikou zabývají a patří k těm nejlepším, koho v Česku máme.", dodává Machů.

Čtvrteční program konference bude patřit energii slunce a biomasy, představení používaných technologií i novinek. Účastníci se také dozví o energeticky nejúspornějším stavění, a to o pasivních domech.

Páteční blok bude zahájen novinkami o globální změně klimatu a možnostem, jak zachytit uhlík z ovzduší a vázat ho v půdě. Jednou z možností je v úvodu zmiňovaný biouhel, jehož výrobě a využití bude věnován páteční workshop. Biouhel je zuhelnatělá biomasa, která se aplikuje do půd a umožní tak snižovat vysoký obsah oxidu uhličitého v ovzduší. Na něj bude navazovat výukový program o energeticky úsporných technologiích a praktická ukázka stavění ze slaměných balíků. Večer bude věnován energeticky úspornému osvětlení v obcích a poznáme, jak může být i přes lampy veřejného osvětlení vidět na hvězdy.

Sobotní dopoledne bude věnováno exkurzi do Pitína. Místní "technologickou" zajímavostí je mateřská školka, která byla rekonstruována do pasivního standardu. Pod barevnou fasádou a uvnitř budovy jsou tak ukryté důmyslné technologie, které umožnily školce až 7x snížit spotřebu na vytápění.

Program na konferenci je vhodný především pro zájemce z řad veřejnosti a pedagogů. Detailní program naleznete na: http://hostetin.veronica.cz/sites/default/files/akce/program_energie_evvo_2013_final.pdf

Další kontakty na organizátory:

Yvonna Gaillyová, yvonna.gailly@veronica.cz, tel. 777 323 792 (odborné informace)

Hana Machů, hana.machu@veronica.cz, tel. 739 569 264 (organizační informace)


konference

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů