Pátek, 29. března 2024

Firma Usti Oils zkouší zařízení k odstranění zápachu v Ústí

Firma Usti Oils zkouší zařízení k odstranění zápachu v Ústí

Společnost Usti Oils zkouší zařízení, které by mohlo pomoci odstranit zápach šířící se z jejího ústeckého provozu v areálu bývalé Setuzy. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Podle pachové studie, provedené letos koncem února, se právě tato firma vyrábějící rostlinné oleje podílí nejvíc na šíření zápachu, který obtěžuje zejména obyvatele městské části Střekov.

Krajský úřad firmám v areálu uděluje integrovaná povolení, která v sobě zahrnují podmínky, za kterých smějí vyrábět. Mají do nich být postupně zahrnuta i opatření vedoucí ke zmírnění či odstranění zápachu, na který si lidé ve Střekově léta stěžují. "Jak vyplynulo z pachové studie, nejvýznamnějším zdrojem zápachu z technologie společnosti Usti Oils je výduch z deflegmace," uvedla Hanáčková.

Mluvčí společnosti Usti Oils Jana Schattauerová vysvětlila, že deflegmace je součástí technologie extrakce oleje z řepkového šrotu. "Šrot z lisovny, který přichází do provozu extrakce, stále obsahuje značnou část oleje, který je právě v extrakci vypírán. Při vypírání oleje vzniká odplyn, který se čistí v pračce zkrápěné medicinálním olejem. Určité množství organických látek se v absorbčním skrubru nezachytí a odchází do atmosféry," uvedla Schattauerová.

Vzhledem k tomu, že právě deflegmace představuje podle studie nejvýznamnější pachovou zátěž, rozhodla se společnost soustředit především na tuto část výroby. Podle Schattauerové od září testuje biologický filtr, který by měl pach absorbovat. Před instalováním zařízení autorizovaná firma změřila aktuální hodnoty, další měření následují při a po ukončení testování. "V případě pozitivní odpovědi, tj. prokazatelného snížení pachové zátěže, bude zařízení instalováno v daném provozu," dodala.

Usti Oils je součástí švýcarského konglomerátu Glencore, který zkrachovalou Setuzu předloni koupil. Opatření k eliminaci zápachu činí také společnosti Oleochem a Infraspol, které jsou součástí skupiny Spolchemie. Podle pachové studie se tyto subjekty na šíření zápachu z areálu podílejí jen 14 procenty, zbytek produkuje Usti Oils.

Lucie Chlebná

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů