Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda se má zabývat sanací skládky, která brání obchvatu Frýdku

Vláda se má zabývat sanací skládky, která brání obchvatu Frýdku

Vláda se bude zabývat sanací staré ekologické zátěže Skatulův hliník ve Frýdku-Místku. Na skládku se v minulosti odkládal průmyslový odpad z tehdejších Válcoven plechu a její odstranění je nezbytnou podmínkou pro stavbu obchvatu, na který město čeká desítky let. Skládka se nachází na jeho plánované trase. Předpokládané náklady na sanaci jsou více než 765 milionů korun bez DPH, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

"Jde o celkovou cenu provedení sanace, kde bude snaha konečnou cenu v rámci výběrového řízení stlačit co nejvíce dolů. Schválení zadání zakázky vládou je nezbytnou podmínkou pro zahájení zadávacího řízení. Poté, co vláda schválí zadání zakázky, bude zahájeno zadávací řízení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," vysvětlil Šrámek. Všechny technické podklady včetně aktualizovaného projektu sanace má podle něj už ministerstvo k dispozici. "Ministerstvo financí již tuto zakázku uvedlo do seznamu významných zakázek předkládaného vládě k projednání," řekl Šrámek.

Podle primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého (ČSSD) by stavba léta odkládaného obchvatu mohla za ideálních podmínek začít v roce 2015. "Pro výstavbu obchvatu města jsou důležité dvě věci. Za prvé vyřešit ekologickou likvidaci lokality Skatulův hliník a za druhé najít finanční prostředky na ministerstvu dopravy," řekl Pobucký. Likvidaci problémové lokality by se podle něj mohlo podařit urychlit. Na stavbu by se mohlo podařit získat evropské dotace v příštím plánovacím období.

Primátor připomněl, že obchvat města má vést jižní stranou a přípravy na jeho vybudování začaly už před 20 lety. Podle Pobuckého je nyní stavba z pozemkového hlediska připravena a chybí jen peníze. "Dnes projíždí městem více než 45.000 vozidel denně. Počítáme, že by to byla obrovská úleva pro všechny obyvatele i ty, kteří dnes projíždí městem, protože by nemuseli jet přes centrum," řekl Pobucký.

Lokalita Skatulův hliník se rozkládá na ploše 33.400 metrů čtverečních a na skládce by mělo být uloženo více než 340.000 tun odpadů.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů