Čtvrtek, 25. dubna 2024

Becker otevřel u Plzně obří linku na třídění papíru a plastu

Becker otevřel u Plzně obří linku na třídění papíru a plastu

Novou třídící linku separovaného odpadu uvedla do provozu ve svém areálu v Dýšině firma Becker Bohemia. Jde o jednu z největších a nejmodernějších technologií třídění v ČR, která zajistí ještě efektivnější nakládání se separovanými odpady, řekl ČTK jednatel Becker Bohemia Pavel Zeman.

Linka za pět milionů korun má kapacitu 30.000 tun za rok, ale bez posudku EIA (vlivu stavby na životní prostředí) může zatím zpracovávat třetinu. "Pokud se nám tuto kapacitu podaří naplnit, požádáme o EIA," uvedl Zeman, který odhaduje, že třetinové kapacity linka dosáhne do dvou tří let. Zařízení obsluhuje 15 pracovníků, zatím v jedné směně.

"Silně expandujeme a daří se nám získávat nové zákazníky. Naše linka v Kralovicích (Plzeň-sever) už kapacitně nestačí," uvedl Zeman. Kralovice zajišťují svoz z většiny obcí na okrese Plzeň-sever a Dýšina z řady obcí jihu Plzeňska a vlastní Plzeň. Linka má efektivitu svozu do vzdálenosti 80 kilometrů. "Separovaný odpad bude mít určitě větší budoucnost než odvoz komunálního odpadu," vysvětlil.

Technologie, která zpracovává odpad z barevných kontejnerů, umí automaticky, podle optického lomu, oddělit papír od plastů a papír od Tetra Packů. "Odsává fólie a igelity, má magnetický separátor kovů. Díky modernímu způsobu třídění tak zůstává minimální množství nezařaditelného odpadu, což znamená větší ochranu životního prostředí," uvedl. Slisovaný papír, zejména sběrový, PET lahve, fólie i tvrdé plasty, odváží českým, německým nebo italským zpracovatelům podle situace na trhu. Výkupní ceny jdou ve vlnách. Proto má firma velké sklady, které umožní přežít období, kdy se ceny, zejména papíru, nevyplácejí.

Německý Becker buduje v Dýšině, v areálu IPPE (Industriálním Parku Plzeň Ejpovice), velké odpadové centrum. "Koupili jsem objekty za desítky milionů korun. Je tu 20.000 m2 plochy," uvedl Zeman. V areálu, kde už je menší skartovací linka, přibude v budoucnu velká linka pro průmyslovou skartaci důvěrných a utajených dokumentů.

Regionální odpadářská firma má na trhu komunálních odpadů v Plzni podíl zhruba 40 procent, v separovaných ji zatím dodávají spíše průmyslové podniky. Becker je ve výběrovém řízení na svoz a likvidaci komunálního odpadu v Plzni. Becker Bohemia má 120 zaměstnanců, z toho 60 procent v Kralovicích. Postupně se poměr překlápí ve prospěch Dýšiny.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů