Čtvrtek, 28. března 2024

Senát podpořil výměnu emisních stropů i pro menší výrobce

Senát podpořil výměnu emisních stropů i pro menší výrobce

Vzájemná výměna emisních stropů by se mohla do budoucna týkat i menších výrobců elektřiny a tepla, kteří provozují jen jeden zdroj emisí. Novelu zákona o ochraně ovzduší, která to umožní, dnes podpořil Senát. Předloha, za níž stojí Petr Vícha, Jiří Bis (oba ČSSD) a Pavel Eybert (ODS) míří k posouzení do výborů.

Předkladatelé chtějí odstranit podle nich diskriminaci menších provozovatelů vůči větším, neboť současný zákon umožňuje přesouvání emisních stropů pouze mezi stacionárními zdroji jednoho provozovatele. "Celkové množství emisí ze zdrojů, kde dochází k výměně, nemůže narůst," píšou v důvodové zprávě.

Doposud vedly výměny podle autorů novely ke snížení celkových emisí. Přesouvání emisních stropů nebude podle tvůrců možné do oblastí, kde jsou překračovány imisní limity, ale spíše je z nich může odvést.

Předloha také mimo jiné uvádí, že výjimku z kompenzačních opatření budou mít investoři silnic s minimálními imisními dopady. Nynější zákon umožňuje výjimku jen u stacionárních zdrojů znečištění. S ustanovením nesouhlasila Eva Syková (ČSSD). Navrhovala kvůli tomu zamítnutí předlohy už v nynějším prvním čtení, ale neuspěla.

Předloha by taky dala pravomoc stanovovat podmínky pro provoz zdrojů znečištění vedle ministerstva životního prostředí a krajských úřadů rovněž obcím s rozšířenou působností. Novela také mění podmínky podávání poplatkových přiznání.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů