Středa, 24. dubna 2024

Ondřej Liška: Ekonomiku nakopne zateplování a školky

Ondřej Liška: Ekonomiku nakopne zateplování a školky

PŘEDVOLEBNÍ ROZHOVORY S LÍDRY. Ondřej Liška, předseda Strany zelených

Po třech letech v ústraní by se do sněmovny rádi vrátili zelení. Jejich lídr Ondřej Liška tvrdí, že se změnili. A v čem jsou jiní než další malé strany? "Jsme pevnou součástí politické krajiny, to jiní říct nemohou. Máme zastupitele i senátory."

OTÁZKA: HN: Jakou mají voliči záruku, že to nedopadne hádkami jako v letech 2007 a 2008?

Za tři roky, po které Stranu zelených vedu, jsme se hodně stabilizovali. Zároveň se podařilo přivést nové lidi. Jsme poučení, lekci, kterou jsme si vzali, jsme vstřebali. Nevidím žádné odstředivé tendence. Jsme výrazně liberálně, středově orientovaní.

OTÁZKA: HN: Změnil se i program, už není jen ekologický...

Víc se nám podařilo promítnout ekologické vidění světa i do řešení ekonomických a sociálních otázek. V minulosti jsme to uměli jen omezeně. Na společnost se snažíme nahlížet moderním pohledem, chceme usnadnit život těm, kteří chtějí participovat.

OTÁZKA: HN: To tvrdí všechny strany.

Ano, ale my se věnujeme i tomu, co jiní přehlížejí, třeba takzvané sendvičové generaci. Jde o lidi, kteří se na jedné straně musí starat o ještě nesamostatné děti a zároveň jejich rodiče zestárli natolik, že vyžadují péči. Navrhujeme pro ně pečovatelskou dovolenou, fungovalo by to jako rodičovská dovolená.

OTÁZKA: HN: Také hovoříte o garanci místa ve školkách, povinnou docházku v nich ale nechcete, že?

To nechceme, takové rozhodnutí má zůstat na rodině. Prosazujeme ale povinnou garanci místa ve školce pro děti od tří let a výhledově až od roku či dvou. Zákonný nárok může začít platit ale až ve chvíli, kdy budou existovat kapacity. Stát by měl pomoci obcím investovat. Naši zastupitelé v Brně například prosazují, aby rodiny, jejichž dítě se nedostane do školky, dostávaly od obce jako určitou pomoc stejnou částku, kterou obec dotuje místo ve školce.

OTÁZKA: HN: Jak přinutíte obce, aby rozšiřovaly školky?

Když to půjde zákonem, obce se budou muset připravit. Ale většina obcí si tenhle problém uvědomuje. V Německu uzákonili nově i nárok na jesle od jednoho roku dítěte, kapacity tam ale nejsou a teď to musí intenzivně řešit, živelně je budují.

OTÁZKA: HN: V programu se podobně jako další strany hodně věnujete potravinám, vyhodnotili jste si, že to je silné téma?

O tomto tématu jsme mluvili v posledních deseti letech, byla to vždy robustní část našeho programu.

OTÁZKA: HN: Že by to byl dřív nějaký váš pilíř, se ale říct nedá.

To je pravda, jenže situace se zhoršila. Jak ekonomická krize donutila velké řetězce k drastickému snižování nákladů, využily všech legislativních děr k nahrazování složek potravin co nejlevnějšími komoditami. Teď máme potraviny ve srovnání s okolními zeměmi nejen dražší, ale i méně kvalitní.

OTÁZKA: HN: Jde to vůbec zařídit, abychom si v obchodech kupovali víc lokálních a dobrých potravin?

Není to otázka jednoho zákona. Jde o zvýhodnění těch, kteří produkují kvalitní místní potraviny. A nemusí jít jen o biopotraviny, jsou i jiné typy certifikace. Ať jsou daňově zvýhodněné. Zemědělské dotace by měly být víc zaměřené na ochranu krajiny a na malé výrobce.

OTÁZKA: HN: Seděli jste tři roky ve vládě, proč už to není?

Většina toho, co jsme zavedli, bylo zrušeno. Prosadili jsme například, že na ministerstvu zemědělství vznikla přímo sekce věnovaná ekologickému zemědělství. Jenže když jsme ve vládě skončili, byla to jedna z prvních věcí, kterou tam zrušili.

OTÁZKA: HN: Co firemní daně?

To, co trápí lidi z firem, není ani tak výška daní, ale spíš nemožnost spolehnout se na stát. Neexistují stabilní, průhledné podmínky. Jsme pro, aby se mírně posílila daňová progrese u fyzických osob. U firemních daní považujeme za správné posilovat dlouhodobě také progresi, nicméně ta sazba, na které nyní jsme, nedovoluje nějaké prudké změny. Chceme snížit vedlejší náklady práce, což je pak potřeba kompenzovat především v majetkových daních.

OTÁZKA: HN: Chcete snížit sociální pojištění a zvednout daň z nemovitosti?

Přesně tak. Zdanění majetku je u nás prokazatelně nízké. Druhý zdroj pro kompenzaci by byl ve zdanění činností poškozujících životní prostředí, protože investice do ekologičtějších technologií jsou zároveň energeticky šetrnější.

OTÁZKA: HN: Argument firem je, že když se jim nedaří kvůli celosvětovému útlumu, investice do nových technologií jsou pro ně náročné.

Je to náročné, ale ne nemožné. Chceme prosadit to, co udělali třeba Britové: zákon, který nastaví dlouhodobé mírné snižování limitů pro emise, všechny firmy pak mají srovnatelné podmínky a je na nich, jestli se rozhodnou investovat tak, že to skokově sníží o dvacet procent, nebo jestli budou investovat postupně.

OTÁZKA: HN: Často hovoříte o inteligentních investicích státu. Co to je?

V Česku se běžně uvažuje o mnohasetmiliardových investicích do nesmyslných věcí, jako je třeba ten zemanovsko-čubovský kanál Dunaj-Labe-Odra. Nebo se vedou rozsáhlé diskuse o dalších dvou blocích Temelína. Osvědčená věc je přitom zateplování. Tomuto říkám inteligentní investice.

V programu máme třeba samostatnou podkapitolu, která se týká toho, jakým způsobem zkvalitnit veřejnou správu, jak přilákat ty nejlepší, aby pracovali ne v soukromém sektoru, ale pro stát. Inspiroval nás program Code for America v USA. To je malý úřad, který aktivně vyhledává prostor pro spolupráci veřejné správy, akademických pracovišť, soukromého sektoru, nevládních organizací a snaží se to nejlepší vstřebat.

OTÁZKA: HN: Když ve volbách neuspějete, co to bude znamenat pro vás?

Pro mě je automatické, že bych nabídl funkci k dispozici.

OTÁZKA: HN: To je jedna věc, ale máme na mysli, jestli byste se sám nerozhodl jako předseda nepokračovat?

Na takové úvahy bude dost času po volbách. Jsem v politice jedenáctým rokem a je to moje dvanáctá kampaň. S lehkostí se mohu uplatnit kdekoliv jinde mimo politiku. Tu dělám na úkor svého osobního života a obživy, nejsem na politice finančně závislý.

PODVANÁCTÉ
Ondřej Liška (36) vede Stranu zelených od konce roku 2009. V letech 2007 až 2009 byl ministrem školství v druhé Topolánkově vládě. Jak sám říká, v politice se pohybuje jedenáct let a blížící se sněmovní volby jsou jeho dvanáctým kláním. Pokud zelení neuspějí, zváží odchod z čela strany.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR: Aleš Měřička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů