Pátek, 29. března 2024

City Green Court získal ocenění v 1. ročníku prestižní soutěže Leadership Award

City Green Court získal ocenění v 1. ročníku prestižní soutěže Leadership Award

16. září oznámil World Green Building Council (Světová rada pro šetrné budovy) v rámci Světového týdne šetrného stavebnictví vítěze 1. ročníku Leadership Award v evropském regionu. Projekt City Green Court v Praze zvítězil v kategorii Leadership in Building Design and Performance Award. Vyznamenání oceňuje osvědčené postupy šetrného stavitelství, které mají ambici stát se inspirací pro ostatní. Odborná porota byla překvapena kvalitou všech nominací ze 13 různých zemí, které představují rozmanité podoby udržitelných přístupů v praxi napříč celým evropským kontinentem.

"Ocenění potvrzuje, že Skanska se v oblasti udržitelnosti budov pohybuje na světové špičce, ať už staví v New Yorku, Londýně nebo Praze. Na každém z těchto míst přispívá k pozvednutí celého trhu," říká Ing. Petr Vogel, ředitel České rady pro šetrné budovy a dodává: "City Green Court nejen šetří životní prostředí, ale je to také velice úspěšný komerční projekt, což zajišťuje jeho skutečnou udržitelnost."

Projekty oceněné v rámci Europe Region Leadership Awards jsou příkladem toho, jak udržitelné stavební postupy snižují ekologickou stopu budov a zároveň přinášejí ekonomické výhody.

"Jsme poctěni tímto prestižním oceněním, které jen stvrzuje naše odhodlání být lídrem v oblasti zelené výstavby kancelářských budov," říká Marie Passburg, prezidentka společnosti Skanska Property Czech Republic, která stála za jeho výstavbou.

Budova City Green Court aplikovala jako vůbec první projekt v České republice řadu inovativních zelených řešení, stavebních prvků a inovací, které mají pozitivní vliv na samotný projekt i jeho okolí. Příkladem je sofistikovaný systém osvětlení využívající obsazenosti a senzorů denního světla, zelená střecha, vysoce efektivní zavlažovací systém či působivé uzavřené atrium s využitím přirozeného větrání. Budova byla navržena tak, aby spotřebovávala o 56 procent méně energie než budovy postavené pro splnění českého stavebního zákona. Díky úsporným opatřením a využívání dešťové vody šetří City Green Court kolem 5000 kubických litrů vody, což znamená přibližně o 25 procent méně vody v porovnání s typickou českou budovou.

Atraktivitu budovy potvrzuje skutečnost, že 95 procent z celkových 16,300 metrů čtverečních bylo pronajato ještě před dokončením projektu. Nájemci budovy jsou společnosti PwC, GlaxoSmithKline, Mainstream Technologies, Skanska Property a Skanska Reality. V květnu 2012 Skanska podepsala smlouvu o prodeji tohoto projektu se společností Deka Immobilien.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů