Pátek, 29. března 2024

Dnešní světový den potravin: Současný systém je neudržitelný, hladoví bezmála miliarda lidí

Dnešní světový den potravin: Současný systém je neudržitelný, hladoví bezmála miliarda lidí

Dnešní Světový den potravin poukazuje na neudržitelné způsoby globální produkce a spotřeby potravin. Svou pozitivní či negativní roli v potravinovém systému hraje každý z nás.

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes hladoví 842 milionů lidí a téměř dvě miliardy lidí jsou podvyživené [1]. Na vině je neudržitelný potravinový systém, který zahrnuje nejen zemědělce, ale také přírodní zdroje, distributory, obchodníky, spotřebitele, vyhozené potraviny a mnoho dalších prvků.

Neudržitelný potravinový systém není jen věcí třetího světa, může se podepsat také na potravinové soběstačnosti vyspělých zemí. I soběstačnost České republiky neustále klesá - nedosahujeme jí ani v živočišné výrobě, ani u ovoce a zeleniny [2]. Potravin bude přitom třeba stále víc - poptávka po nich podle odhadů stoupne do roku 2030 o 50 % [3].

Pouhé zvýšení produkce potravin přitom není řešením. Potravinový systém je závislý především na přírodních zdrojích, a poptávka po nich poroste. Spotřeba vody se má například zvýšit do roku 2030 o 40 % [4]. Zemědělství stojí na přírodních zdrojích, ohrožených klimatickou změnou, degradací půdy, nedostatkem vody, ubýváním přírodní rozmanitosti, degradací lesů a celých ekosystémů.

Řešením krize je udržitelný potravinový systém, který zajistí potravu pro současný svět a zároveň bude chránit zdroje pro další generace [5]. Potravinová udržitelnost je založena především na drobných farmářích - podle OSN a dalších mezinárodních organizací to budou právě oni, kdo nakrmí stále početnější svět [6]. Drobní zemědělci mají často také různorodější nabídku, která je podle FAO klíčová pro zdravou výživu, a jejich produkty jsou nutričně hodnotnější.

K udržitelnému potravinovému systému významně přispívají odpovědní spotřebitelé nakupováním lokálních potravin, ideálně vyprodukovaných ekologickým zemědělstvím. Zásadní je také neplýtvat potravinami. Podle mezinárodních analýz se celosvětově vyhodí až polovina potravin [7].

Hnutí DUHA proto dlouhodobě podporuje drobné zemědělce a radí spotřebitelům, jak odpovědně nakupovat potraviny. Praktické informace najdou spotřebitelé na www.spotrebitel.hnutiduha.cz a "svého" nejbližšího (bio)farmáře si mohou najít na stránkách potraviny.cz. Databázi farmářů je možné stáhnout i do mobilních telefonů (www.hnutiduha.cz/aplikace).

Klára Havlová ze spotřebitelského program Hnutí DUHA řekla:

"Potravinový systém zahrnuje vše, co je třeba udělat, aby se jídlo dostalo na náš talíř. Všichni jsme jeho součástí. Naše každodenní stravovací volby rozhodují, zda podporujeme udržitelný systém, který nasytí každého včetně budoucích generací, anebo bude-li svět směřovat k hlubší potravinové krizi."

"Přispět k udržitelnému systému výživy i k potravinové soběstačnosti naší země můžeme především odpovědnou spotřebou. Stačí preferovat lokální potraviny vypěstované udržitelným způsobem, a nekupovat více, než jsme schopni skutečně využít."

"Stát by měl podporovat především drobné farmáře, kteří hospodaří šetrně k životnímu prostředí a produkují zdravé potraviny. Jedině tak můžeme čelit výzvám, které před nás staví současná situace, kdy ve světě hladoví skoro miliarda lidí a další dvě miliardy jsou podvyživené."

Kontakty:

Klára Havlová, spotřebitelský program, 775 731 431, klara.havlova@hnutiduha.cz

Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů