Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brusel chce omezit poplatky za emise na evropský vzdušný prostor

Brusel chce omezit poplatky za emise na evropský vzdušný prostor

Evropská komise dnes navrhla omezit emisní poplatky v letecké dopravě jen na evropský vzdušný prostor. Brusel reaguje změnou svého kontroverzního plánu zapojení letecké dopravy do obchodů s emisemi oxidu uhličitého na nedávné globální ujednání o emisích v letecké dopravě z Montrealu.

Komise loni pod tlakem mimoevropských mocností v čele s USA a Čínou o rok odložila jednostranně vyhlášený plán, jímž chtěla zapojit všechny světové letecké společnosti do svého systému obchodování s emisními povolenkami. Původně navrhovala, aby letadla, která používají evropská letiště, platila za emise produkované po celou dobu letu, což ve světě vyvolalo ostrý odpor. Změnu na placení pouze za lety nad Evropskou unií budou muset schválit členské země EU a Evropský parlament.

Parlament se možná bude změně vzpírat, protože předběžná dohoda Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) nedopadla tak, jak si EU představovala. V září se v Montrealu členské země ICAO dohodly, že do roku 2020 vznikne globální systém pro snižování emisí z letecké dopravy. Komise dnes podle agentury Reuters uvedla, že na zasedání se nedohodl žádný rámec pro národní a regionální opatření před budoucím vstupem globální dohody v platnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů