Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pokročilá recyklace a konverze energie (Advanced Recycling and Energy Conversion).

Pokročilá recyklace a konverze energie (Advanced Recycling and Energy Conversion).

Odpadky! Některé evropské země se jich nemohou nabažit. Dokonce uvažují, že je budou dovážet ze odjinud

Od Švédska až po Španělsko se inovátoři ve výrobě elektřiny učí, jak získat energii z odpadu. Firma Green Waste Energy (GWE) brzy spustí technologii přeměny odpadu na plyn s využitím výkonných plynových motorů z rodiny Jenbacher. Ty budou zajišťovat energii pro novou elektrárnu v Theddingworthu ve střední Anglii a brzy budou podobné projekty zahájeny i v dalších částech světa.

GWE nazývá tuto technologii pokročilá recyklace a konverze energie (Advanced Recycling and Energy Conversion). Jeden provoz denně spotřebuje až 1 000 tun domácího odpadu, což odpovídá např. 8% objemu odpadků, jež denně vyprodukují obyvatelé New Yorku. Z tohoto množství denně získá na 600 MW elektrické energie, což by pokrylo spotřebu 24 000 amerických domácností.

Na rozdíl od evropských spaloven však technologie GWE odpad nespaluje. James Burchetta, ředitel a zakladatel GWE, říká, že celý proces začíná tím, že se netříděný smíšený odpad v dávkách po 29 tunách vsype do tlakového zařízení zvaného autokláv.

Pracovníci vytřídí recyklovatelný materiál a zbylou hmotu s vysokým obsahem celulózy přeměňují v pyrolýzou na syntetický plyn neboli syngas.Syngas má vysoký obsah energie a v motorech Jenbacher J620 hoří velmi efektivně. GWE nyní jedná o tom, že by podobné provozy vybudovala i jinde. "Svět potřebuje pokročilou technologii termální konverze," uzavřel Burchetta.

ZDROJ: www.ekobydleni.eu, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů