Pátek, 29. března 2024

Kdepak Japonci, nejdřív od Bohůša cihle, teďkonc od nás pryskyřicu. Ještě že tak!

Zelená pryskyřice patří k chloubám ústecké Spolchemie. Její výroba je navíc ekologická, spolek získal certifikát. Ústecká chemička ji vyváží do celého světa. Velký zájem o ni panuje například v Japonsku, které si v posledních letech velmi zakládá na ekologicky čistých technologiích. ... Kdepak Japonci, nejdřív od Bohůša cihle, teďkonc od nás pryskyřicu. Ještě že tak! :))

Kdepak Japonci, nejdřív od Bohůša cihle, teďkonc od nás pryskyřicu. Ještě že tak!

Stejně jako revoluční technologie ekologické výroby epichlorhydrinu patří k chloubám ústecké Spolchemie i "zelená" pryskyřice. Její výroba vlastně přímo souvisí s "epikem".

"Pro ilustraci, při výrobě jedné tuny epoxidové pryskyřice z epichlorhydrinu na bázi propylenu vznikne dvojnásobné množství emisí skleníkových plynů než u pryskyřice zelené, konkrétně jde o úsporu čtyř tun oxidu uhličitého," popsala mluvčí Spolku Marie Logrová.

Takové množství vyprodukuje například Škoda Fabia s obsahem motoru 1,2 po ujetí 31.000 kilometrů. Zahraniční certifikátoři provedli analýzu životního cyklu (LCA), jejímž výsledkem je mimo jiné i uhlíková stopa.

Uhlíková stopa ukazuje množství oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů, uvolněných během životního cyklu produktu. "Analýzám se podrobil celý výrobní proces, od semínek řepky až po finální produkt," popsal Loubal, který proces zaštiťoval.

Certifikát na výrobu zelených epoxidových pryskyřic získal Spolek před dvěma lety jako zatím jediná chemická továrna na světě.

Největších úspěchů se zelenou pryskyřicí dosahuje Spolek například v Japonsku, kde ji požadují tamější automobilky pro ekologicky šetrná vozidla. Na pryskyřici z Ústí nad Labem se prohání také američtí surfaři.

ZDROJ: Facebook, www.ustecky.denik.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů