Dakos - jednoduché a zdravé krétské jídlo
Základem jsou paximadia - oválné ječné kousky chleba, které jsou podobné tvrdým
sucharům. Vymysleli je údajně horští pastevci, pro které byli díky své takřka
neomezené trvanlivosti vhodnou stravou do hor. Paximadi se nejprve namáčí ve
vodě, aby změkl, nechá se nasát kvalitním olivovým olejem a posype se
rozmačkanými rajčaty, sýrem mytzithra, voňavým oregánem a vznikne z toho
pochoutka zvaná dakos. Někdy se jí jako předkrm, častěji však přikusuje k vínu.
Základem jsou paximadia - oválné ječné kousky chleba, které jsou podobné tvrdým sucharům. Vymysleli je údajně horští pastevci, pro které byli díky své takřka neomezené trvanlivosti vhodnou stravou do hor. Paximadi se nejprve namáčí ve vodě, aby změkl, nechá se nasát kvalitním olivovým olejem a posype se rozmačkanými rajčaty, sýrem mytzithra, voňavým oregánem a vznikne z toho pochoutka zvaná dakos. Někdy se jí jako předkrm, častěji však přikusuje k vínu.
ZDROJ: http://recko.orbion.cz
Sdílet článek na sociálních sítích