Pátek, 29. března 2024

Energetici všech zemí EU, spojte se!

Energetici všech zemí EU, spojte se!

Ještě nedávno byli soupeři, kteří mysleli hlavně na to, jak zvětšit tržní podíl na úkor konkurentů. Dnes je nouze stmelila dohromady. Šéfové 10 největších evropských energetických skupin společně volají po změně přístupu Evropské komise.

Ještě před pěti lety by něco takového vyvolalo nevoli. V té době kulminoval odpor k nenasytnosti velkých elektrárenských a plynárenských koncernů a k jejich tučným ziskům.

Od té doby klesla tržní cena elektřiny z tehdejších 75 eur za megawatthodinu na polovinu. Zisk energetických skupin padá k nule a nervozita jejich šéfů narůstá. Bohužel, zákazníci z pádu ceny téměř nic nemají. Rostou totiž jiné složky ceny elektřiny, hlavně náklady na financování obnovitelných zdrojů.

Mezi členy "Energetické internacionály" nalezneme ČEZ, E.ON, RWE, GDF-Suez, Enel a další zvučná jména. Jejich ředitelé přesně pojmenovali příčiny úpadku evropské energetiky - zkolabovaný systém emisních povolenek a nadměrný růst dotovaných a nestabilních zdrojů, tedy větrných a solárních elektráren (na němž se mnozí z nich přiživili).

Uvedené seskupení je označováno jako Magritte Group. Poprvé se totiž šéfové energetických skupin setkali v bruselském muzeu surrealistického malíře Reného Magritta. Svůj názor tak zřejmě vyjádřili i volbou místa setkání.

Dnešní situace tomu nasvědčuje. Výsledkem boje Evropské unie s globálním oteplováním je paradoxně stav, kdy se vyplatí provozovat staré uhelné elektrárny. Nejisté podnikatelské prostředí odrazuje firmy od výstavby moderních plynových a jaderných elektráren.

Pro úplnost je třeba dodat, že v bídném stavu (i když ne zrovna vinou EU) se již několik let nachází řada jiných oborů. Jen namátkou lze jmenovat potravinářství, stavebnictví, ocelářství a v neposlední řadě i média. Vážení energetici, vítejte mezi námi!

AUTOR: David Tramba
redaktor týdeníku Ekonom

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů