Čtvrtek, 28. března 2024

EK chce dát Bulharsko k soudu kvůli ohrožování chráněných ptáků

EK chce dát Bulharsko k soudu kvůli ohrožování chráněných ptáků

Evropská komise dnes oznámila, že požene Bulharsko před soud kvůli ohrožení chráněných druhů ptáků. Toho se prý úřady dopustily tím, že povolily stavbu větrných turbín a další projekty podél migrační trasy stěhovavých ptáků. Sofia na tuto zprávu zatím nereagovala, napsala agentura Reuters.

Komise konstatovala, že tato balkánská země porušila předpisy týkající se ochrany životního prostředí tím, že selhala při ochraně míst výskytu vážně ohrožených druhů, včetně bernešky rudokrké v lokalitě Kaliakra na severovýchodě země.

"Tisíce větrných turbín a na 500 dalších projektů úřady schválily bez odpovídajícího zvážení jejich dopadů... na tisíce ptáků a netopýrů, kteří těmito místy každoročně létají do Afriky a zpět," uvedla EK a dodala, že si kvůli tomu bude na Bulharsko stěžovat u Soudního dvora EU.

Sofia ve snaze vyhnout se soudu s EK již rozšířila úředně chráněné oblasti na černomořském pobřeží, které při svém stěhování navštěvují například také pelikáni, orlové či jeřábi. V září si ministryně životního prostředí Iskra Michajlovová postěžovala, že její úřad zrušil rozhodnutí místní komise pro životní prostředí, které povolilo stavbu větrných turbín v Kaliakře, ale soud krok ministerstva zvrátil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů