Pátek, 19. dubna 2024

Ochraně zvířat fandí především Strana zelených a Piráti

Ochraně zvířat fandí především Strana zelených a Piráti

Předčasné volby do poslanecké sněmovny přinášejí mnoho slibů a nadějí, téměř žádná kandidující strana se však nezabývá ochranou zvířat. Výjimku tvoří Strana zelených, která ve svém volebním programu například odmítá pokusy na zvířatech, chce zákaz využívání volně žijících zvířat v cirkusech a slibuje prosazení úplného zákazu chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice.

Přístup politických stran k ochraně zvířat monitoruje krátká anketa, se kterou Svoboda zvířat v minulých týdnech oslovila vždy tři lídry čtrnácti politických stran z jednotlivých krajů. Celkem bylo osloveno více než tři sta politiků, zpětnou vazbu dostala Svoboda zvířat od sedmdesáti z nich. "Zajímal nás například politický názor na drezúru volně žijících zvířat v cirkusech, testy na zvířatech nebo na přiměřenost trestů za týrání zvířat," říká předsedkyně Svobody zvířat Lucie Moravcová.

"Z ODS neodpověděl žádný kandidát, za Úsvit přímé demokracie přišel souhrnný e-mail vyjadřující postoj celé strany. Nejvíce odpovědí a zároveň projevení kladného postoje k ochraně zvířat projevila Strana zelených a Piráti. Naopak nejvíce negativních odpovědí jsme zaznamenali u strany Svobodní," dodává Moravcová.

Svoboda zvířat si také nechala udělat analýzu volebních programů, která potvrdila, že většina politických stran se ve svých programech ochranou zvířat vůbec nezabývá -- výjimk! ou je již zmíněná Strana zelených.

Podrobné výsledky ankety a analýzu volebních programů je možné nalézt na www.svobodazvirat.cz/ochrane-zvirat-fandi-predevsim-strana-zelenych-a-pirati.htm.

Svoboda zvířat doporučuje vzít při volbách v úvahu i názory kandidátů na ochranu zvířat a vyzývá občany, aby se sami ptali jednotlivých kandidátů na další názory
o ochraně zvířat a požadovali zařazení ochrany zvířat do volebních programů.

Více informací najdete na www.svobodazvirat.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů