Pátek, 29. března 2024

Z rozpočtu má jít na podporu elektřiny a tepla až 15,7 mld.Kč

Z rozpočtu má jít na podporu elektřiny a tepla až 15,7 mld.Kč

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje pro příští rok stanovit limit peněz na podporu elektřiny a tepla ze státního rozpočtu na 15,7 miliardy korun. Půjde tak proti letošku o další nárůst, který tentokrát souvisí s omezením poplatku pro odběratele. Ten v příštím roce nepřekročí 495 korun za megawatthodinu. Vyplývá to z návrhu nařízení, o kterém má ve středu jednat vláda.

Letos se platba na podporu obnovitelných zdrojů ze státního rozpočtu zvýšila na 11,7 miliardy korun. O nutnosti dalšího růstu o čtyři miliardy ministerstvo informovalo minulý měsíc. "Ke změně dochází v důsledku snížení poplatku (pro odběratele) na podporu obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny na výši 495 Kč/MWh," uvedl mluvčí ministerstva Filip Matys.

Požadavek na peníze ze státního rozpočtu byl vyčíslen na základě výpočtu Energetického regulačního úřadu, který jej dále upřesňuje a nyní předložil požadovaný příspěvek 16,85 miliardy Kč. Rozdíl mezi limitem v nařízení vlády a skutečnou potřebou peněz na podporu elektřiny a tepla bude podle minsterstva zahrnut do limitu v následujícím období. "Nedostatek finančních prostředků by ale mohl ohrozit výplatce podpory operátora trhu," upozornil úřad. Tomuto riziku by podle něj mohlo zabránit měsíční proplácení dotace, což ale zatím neumožňuje zákon ani rozpočtové možnosti.

Podpora obnovitelných zdrojů je dlouhodobě terčem kritiky především od průmyslových podniků, kterým prodražuje výrobu. Letos jde na podporu celkem 44,4 miliardy korun, z toho stát přispívá 11,7 miliardy korun. Podle průmyslníků může za vysoký příspěvek na zelenou elektřinu především boom solárních elektráren v letech 2009 a 2010.

Nynější nařízení vlády kromě limitu prostředků nestanoví žádné podmínky, jak mají být dotace použity, ani další náležitosti, které upravuje zákon o podporovaných zdrojích energie. Norma je nicméně nutným předpokladem k čerpání těchto dotací. Vláda musí objem prostředků ze státního rozpočtu schválit do 31. října, navrhuje proto účinnost dnem jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů