Pátek, 19. dubna 2024

Brno: Medlánecké kopce

Brno: Medlánecké kopce

Přírodní památku tvoří dva kopce. Menší Medlánecký (322 m n.m.) se nachází v brněnské městské části Medlánky a větší Střelecký (338 m n.m.) v městské části Královo Pole. Do 60. tet minulého století oba kopce patřily Medlánkům. Střelecký kopec se poté "přesunul" do Králova Pole díky katastrálním změnám.

Kopce nejsou nikterak náročné na výstup. Nejníže položené úpatí kopce je v nadmořské výšce 282 m. Celková plocha přírodní památky činí 12,5 ha.

Z geologického hlediska je podloží vyvřelé, když vyvýšeniny jsou složené z doleritu (diabasu). Nižší polohy východních svahů jsou překryté spraší.

Lokalita je porostlá stromy, keři a teplomilnými trávníky. Ty jsou udržované kosením a odstraňováním nežádoucího náletu. V jednom informačním zdroji se uvádí také, že travnaté povrchy jsou udržované i pomocí ovcí a koz. Medlánecké kopce jsem navštívil dvakrát, ani jednou jsem však neměl štěstí vidět tato domácí zvířata se pást.

Foto:http://www.ahojbrno.cz/medlanecke-kopce/

Vedle teplomilných travin a hustotě roztroušených dřevin má pro lokalitu význam i průměrná roční teplota 8 st.C a průměrné roční srážky okolo 540 mm.

Z nejvýznamnějších rostlinných druhů je možné vidět koniklec velkokvětý, ostřici tenkolistou, plamének přímý, kozinec dánský, pochybek prodloužený. Na okraji Střeleckého kopce rostou náletové dřeviny jasan ztepilý, dub zimní, lípa srdčitá, trnovník akát, bříza bělokorá, růže šípková, trnka a myrobalán.

Ze živočišných druhů je zaznamenán pestrokřídlec podražcový, otakárek ovocný, otakárek fenyklový, kudlanka nábožná, ještěrka obecná. V keřích hnízdí pěnice vlašská, ťuhýk obecný a další. Dříve zde žil sysel obecný. Údajně žije ještě na nedalekém medláneckém letišti.

Střelecký kopec je rozhledovým místem. Jihovýchodním směrem je možné přes areál Vysokého učení technického hledět na část Brna. V západním až severozápadním směru leží pod kopcem medlánecké letiště. Západním směrem lze hledět k Brněnské přehradě, severním na Medlánky.

Medlánecké kopce jsou lehce dostupné od vysokoškolských kolejí pod Palackého vrchem nebo z Medlánek. Vedou tudy i turisticky značené cesty. Zelená z Komína do Medlánek a žlutá z Králova Pole k Medlánkům. ZDROJ:www.turistika.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů