Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energii vyrobí samotná ocel

Energii vyrobí samotná ocel

Společnost ArcelorMittal vyvinula v rámci výzkumného projektu řešeného výzkumnými a vývojovými týmy společnosti sortiment fotovoltaických produktů na bázi oceli. Ocel poprvé poslouží nejen jako vnější vrstva budov, ale bude rovněž vyrábět energii.

Tato inovace, která dává oceli nové vlastnosti, byla zavedena, aby napomohla rozvoji trhu směrem k modelu, kdy se obnovitelné zdroje energie stávají přímo součástí budov. Výroba i spotřeba energie se tak dostávají pod jednu střechu.

Výkonnější povrchová úprava

Součástí nových fotovoltaických produktů bude polovodičový povlak nanášený přímo na ocelový podklad, který pak přispěje k produkci elektřiny ze slunečního záření. Ocel proto hraje klíčovou roli v rozvoji účinnějších fotovoltaických technologií, založených na tenkých vrstvách povlaku tzv. druhé generace. Tento nejnovější vývoj představuje skutečný technologický průlom, který umožnily odborné znalosti společnosti ArcelorMittal v oblasti metalurgie a ocelových konstrukcí pro střechy a fasády, jakož i znalosti o používání technologií, které oceli dodávají optoelektronické vlastnosti.

V porovnání se solárními moduly používajícími skleněné panely je výroba ocelových solárních panelů založena na ekologičtějším výrobním procesu. "Jsem velmi hrdý, když vidím, že náš vývoj vede k vytváření inovativních a ekologických průmyslových řešení," řekl Greg Ludkovsky, vice-president Výzkumu a vývoje společnosti ArcelorMittal.

Čtyřletý test napoví více

Díky ekologickému designu zařadila Evropská komise část výzkumného programu s názvem Phoster, zaměřeného na střechy, do svého programu LIFE+, který podporuje rozvoj odvětví solární energie, omezování emisí skleníkových plynů při výrobě solárních panelů i recyklaci.

Prototyp fotovoltaického produktu bude navržen, instalován a sledován po dobu čtyř let. Projekt Phoster prokáže realizovatelnost a spolehlivost výroby elektrické energie prostřednictvím oceli.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů