Úterý, 16. dubna 2024

Česko jako superskládka, megaspalovna nebo moderní stát?

Arnika prozkoumala sliby kandidujících stran

Česko jako superskládka, megaspalovna nebo moderní stát?

Vidí Česko jako megaspalovnu nebo se inspirují v moderních regionech, kde třídí přes sedmdesát procent odpadů? Sliby většiny stran obsahují podporu recyklace (ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, ANO a SZ), ale striktně proti spalovnám odpadů se staví jen Strana zelených (1). Tato strana má také nejkomplexněji zpracovaný program ochrany životního prostředí. Hnutí ANO pak plánuje v rozhodování o životním prostředí zrovnoprávnit investory a orgány státní správy (2), na občany zapomnělo. Jak se hodlají k přírodě a zdraví lidí postavit zástupci Pirátů, Úsvitu přímé demokracie nebo Hlavy vzhůru se z jejich předvolebního programu nedozvíme.

"Téma nakládání s odpady je v Česku jedno z nejožehavějších. Hoří nám termín pro předložení plánu prevence vzniku odpadu, který máme předložit v prosinci, ale k připomínkám ho ministerstvo rozeslalo až v těchto dnech. Třídit umíme leda tak papír a PET lahve a krajské odpadové plány hrozí svým obyvatelům výstavbou neefektivních spaloven. Navíc ucelený program pro životní prostředí drtivé většině stran zcela chybí. Některé strany dokonce chtějí zrovnoprávnit investory, jejichž hlavním zájmem je zisk, a správní orgány, které mají chránit lidi před ohrožením jejich zdraví a likvidací životního prostředí. Praktický dopad jejich možného úspěchu si raději ani nechci představovat," komentuje výstup analýzy její autor Matěj Man z Arniky.

Česká republika doposud zdaleka nevyčerpala možnosti, které nabízí důsledná recyklace. Upozorňuje na to kampaň Nespaluj, recykluj! sdružení Arnika (3). Spalovna zničí tisíce tun kvalitních druhotných surovin. Jejich recyklací se uspoří mnohem více energie, než dodá jejich spálení. Zároveň není nutné vytěžit a dovézt tisíce tun ropy. Stejně tak spalovny ničí bioodpad, který lze přetvořit v tuny kvalitního kompostu pro využití na zahrádkách a v zemědělství. Předcházení vzniku odpadů, lepší podmínky pro jeho třídění a motivační systém plateb za likvidaci komunálního odpadu pak zajistí, že se Česko přiblíží moderním evropským regionům, jako jsou například belgické Flandry.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů