Pátek, 29. března 2024

Newsletter Chytrá energie říjen 2013

Newsletter Chytrá energie říjen 2013
Energetická politika

Energetická koncepce nabírá zpoždění

Státní energetická koncepce, která měla být podle zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu již přijata vládou nabírá další zpoždění. Dokument půjde do vlády zřejmě až příští rok. Koncepci by měla na podzim připomínkovat veřejnost i obce a úřady. Nejen české, zájem promluvit do hodnocení vlivů koncepce na životní prostředí vyslovilo i Slovensko a Rakousko.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Obnovitelné zdroje nadále rostou tempem, kterému jádro nestačí

Letošní vydání publikace World Nuclear Industry Status Report přináší již podruhé speciální kapitolu, která srovnává aktuální vývoj v odvětví obnovitelných zdrojů a jaderné energetiky. Jako měřítko rozvoje používá tři parametry - objem prostředků investovaný do srovnávaných technologií, instalovaný výkon a produkci elektřiny.

Čtěte dál
Energetická
            efektivita

Průkazy energetické náročnosti budovy pomáhají při výběru bydlení

Jedním z legislativních návrhů, které v důsledku předčasného konce Poslanecké sněmovny spadly pod stůl, byla novela čerstvé vyhlášky k energetickému štítkování domů. Pravidla pro průkazy energetické náročnosti budov tak zůstávají v platnosti v podobě, která byla publikována v dubnu 2013. Patrně nejvýznamnějším ustanovením je povinnost předkládat průkaz energetické náročnosti budovy, která platí pro všechny prodejce a pronajímatele nemovitostí.

Čtěte dál
Jaderná energetika

Stát promrhal 9 let, opět jde s úložištěm proti obcím

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která zodpovídá za problematiku jaderných odpadů, se rozhodla jít do sporu s obyvateli a představiteli desítek obcí, na jejichž katastrech by měla být stanovena průzkumná území na vyhledání místa pro hlubinné úložiště vysoceradioaktivních odpadů. K žádosti o stanovení průzkumných území zplnomocnila státní podnik DIAMO pro lokality Magdalena (Božejovice, Jistebnice aj.), Čihadlo (Lodhéřov, Deštná aj.) a Horka (Budišov aj.) a družstvo GEOMIN pro lokality Čertovka (Lubenec, Blatno aj.), Březový potok (Pačejov, Maňovice aj.) a Hrádek (Rohozná, Dolní Cerekev aj.). Právě v těchto dnech jednotlivá řízení začínají.

Čtěte dál
Ropná problematika

Tisíc

Jeden tisíc korun ročně zaplatí každý jeden z nás za škody na zdraví a životním prostředí, které způsobují uhelné elektrárny Počerady a Chvaletice. Stát je chce zavřít, ale fosilní baroni Pavel Tykač a Jan Dienstl (majitelé těžebních firem) se domluvili se státním (!) ČEZem, aby jim elektrárnu Chvaletice prodal (a toto pondělí i předal). A naopak, aby od nich do Počerad odebíral uhlí.

Čtěte dál
Klima

Jak naložit s uhlíkovým rozpočtem

Nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu představila možný vývoj klimatu podle několika modelových scénářů: od vývoje extrémně optimistického až po vývoj, kterým se zatím ubíráme. Podle množství skleníkových plynů, které v následujících desetiletích vypustíme, může být rozdíl teplot mezi koncem 20. a 21. století 0,3 až 4,8 stupně Celsia. Přičemž od konce 19. století se průměrná teplota zvýšila již o 0,85°C.

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů