Pátek, 19. dubna 2024

Většinu ve volbách získal fosilní zákon, má 109 křesel

Česko má šanci srazit svoji závislost na drahé ropě, plynu i uhelných dolech

Většinu ve volbách získal fosilní zákon, má 109 křesel

Celkem 109 poslanců a poslankyň budou mít strany, které chtějí připravit nový zákon, jenž stanoví závazné tempo snižování závislosti na stále dražších a dražších fosilních palivech. Legislativa podle úspěšného britského vzoru tak ulehčí rodinám na účtech za stále dražší plyn, benzín a uhlí.

Prosadit fosilní zákon se ve volebním programu zavázala vítězná ČSSD [1] a několikrát se za něj veřejně postavil předseda Bohuslav Sobotka. Minulý týden znovu slíbil tuto legislativu prosazovat i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg [2]. Také komunisté chtějí na přípravě zákona spolupracovat. Dalších 47 mandátů má hnutí ANO 2011, které před volbami několikrát avizovalo, že podporu zákona zvažuje [3].

Legislativa ušetří rodinám tisíce korun ročně tím, že jim stát pomůže zateplit domy či namontovat na ně levné solární ohřívání vody, vylepší veřejnou dopravu a nebo recyklaci odpadků. Zákon také vytvoří nová pracovní místa v perspektivních odvětvích a srazí tak naši závislost na dovozu ropy a plynu. Podstatně také sníží každoroční smog.

K přijetí nového fosilního zákona už vyzvalo politiky a političky víc než 25 tisíc lidí. Podle průzkumu veřejného mínění by s ním souhlasilo 66 % Čechů a Češek [4].

Novou legislativu podle úspěšného britského vzoru prosazuje Hnutí DUHA svou iniciativou Velká výzva - více na: www.velkavyzva.cz.


Jiří Koželouh, energetický expert z Hnutí DUHA, řekl:

"Vítězem voleb je zákon, který sníží naši nechtěnou závislost na drahé ropě a plynu i účty, které rodiny platí za energii. Podstatně také přispěje k čistějšímu ovzduší. A vytvoří nová pracovní místa v perspektivních odvětvích."

"Sociální demokraté, TOP 09 a komunisté mají 109 hlasů na prosazení fosilního zákona. Měli by je co nejdříve využít."

"Ve Velké Británii se na podobném zákoně shodli labouristé s konzervativci a je velmi úspěšný. Posílil ekonomiku a oživil průmysl."


Kontakty:
Jiří Koželouh, program Energie, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Martin Mikeska, program Energie, 603 780 670, martin.mikeska@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů