Pátek, 29. března 2024

Antarktida i přes globální oteplování dosáhla maxima zalednění

Antarktida i přes globální oteplování dosáhla maxima zalednění

I přes rostoucí teplotu na Zemi dosáhlo letošní zalednění Antarktidy rekordní úrovně od počátku měření v roce 1979. Špatně si letos nevedla ani Arktida, byť tam během skončeného léta byla úroveň minimálního zalednění šestá nejnižší od roku 1979. Dnes to s odvoláním na informace amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC) oznámil portál inmeteo.cz.

Rozloha mořského ledu v Antarktidě dosáhla letos 22. září maxima takřka 19,5 milionu kilometrů čtverečních, a to i přes to, že se povrch ledového kontinentu od roku 1957 ohřívá v průměrů o 0,05 stupně Celsia za desetiletí, na západě pak i o více než 0,1 stupně Celsia. Vyšší míra zalednění je podle nizozemských vědců zřejmě důsledkem vod chudších na sůl, takže voda mrzne rychleji.

Letošní minimální zalednění Arktidy činilo v září 5,1 milionu kilometrů čtverečních. Pro srovnání, loni bylo minimu 3,4 milionu kilometrů čtverečních, což byla nejnižší naměřená hodnota v historii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů