Čtvrtek, 25. dubna 2024

Když se škodlivá žába stane luxusním doplňkem

Byla jednou jedna žába, kterou v Austrálii označili za ekologickou katastrofu.

Když se škodlivá žába stane luxusním doplňkem

A tu žábu se jedna dobrá polská víla rozhodla přeměnit v luxusní módní doplněk, prodávaný po celém světě. Tento příběh, který se jako moderní pohádka odehrál mezi Cairns na severovýchodě Austrálie, Paříží a Millau na jihu Francie, upoutal jak muže, tak ženy, kteří mají jedno společné: jako náramek, opasek, náhrdelník, peněženku či kabelku nosí kůži obojživelníka zbarvenou do fialova, do tyrkysové modři, jasně žluté či ostře zelené.

I ti největší ctitelé klasiky vyměnili zlato a perly za amulet moderní doby, jehož kůže je křehká a jehož oči nahrazují krystaly či polodrahokamy.

Všechno začalo před třemi lety v Paříži. "Jeden přítel mi daroval malou vycpanou novozélandskou žábu, která nosí štěstí. Napřed se mi hnusila, ale pak mě fascinovala," vypráví iniciátorka této metamorfózy, pětatřicetiletá Monika Jaroszová, která žije v Paříži. Tato mladá žena přišla z Polska do Francie před 12 lety. Začínala jako modelka a nakonec se pustila do návrhářství.

"Čím víc jsem se té žáby dotýkala, tím více nabývala konkrétní podoby myšlenka vytvořit z ní něco jako šperk. Já ale zvířata miluji a nechtěla jsem, aby byla kvůli tomu zabíjena," říká Monika, kterou citovala agentura AFP. Monika se tehdy obrátila na restaurace připravující žabí stehýnka, ale marně. Pak objevila škodlivou ropuchu obrovskou pocházející z Jižní Ameriky, která byla před několika desítkami let přivezena do Oceánie, aby tam požírala brouky. Žába se tak rozšířila a zmutovala, že se dnes ochránci životního prostředí připojují k australské armádě, aby chytali a zabíjeli tvora, jenž začal škodit ekosystému.

australské Za pomoci jednoho experta z australského Cairns, který se specializuje na zpracování kůže zvířat, získala návrhářka ostatky ropuch, jejichž zpracování si žádá 14 etap, než je vůbec možné s kůží pracovat. Z ropuch pak vznikají ručně vyráběné kabelky, peněženky či luxusní pásky v dílně na zpracování jemné usně v Romainville na pařížském předměstí. Předtím se barví v Millau, v jirchářství Alric, specializovaném na barvení beránčích kůží.

"Když jsem telefonovala majiteli firmy Jeanu-Charlesi Duch^enovi, aby mi udělal rozpočet, myslel si, že jde o žert," říká Monika. Jean-Charles Duch^ene, který spolupracuje s francouzskými i evropskými značkami vyrábějícími luxusní zboží, pochopil, že si bude muset na žáby zvyknout. "Byl jsem překvapen, ale její návrhy se mi líbily a chtěl jsem jí pomoci. Byla to výzva, musel jsem všechno přizpůsobit materiálu. Žába má hustší kůži než beránek, barva se rychleji vsakuje a je jí zapotřebí méně," vysvětluje Jean-Charles Duch^ene.

"Žába je symbolem plodnosti a prosperity, ale také je spojena s čarodějnickými praktikami," připomíná Monika a třídí stovku vysušených ropuch, které právě dorazily ze své domoviny v Austrálii. Tyto tmavě šedé minikoberečky dlouhé deset až dvacet centimetrů s hlavičkami jako u tygřích kůží pošle do Millau.

"Zajímá mě pohádka o víle, o žábě, která se změní v krásného prince," ujišťuje a hladí tyrkysovou peněženku. Ta stojí v přepočtu 5500 až 6250 Kč, podle toho, kde se prodává - od Japonska, přes Čínu, Francii, Německo až po Spojené státy. Za jednu kabelku pak zákaznice zaplatí v přepočtu asi 30.000 Kč.

Výrobky z ropuch obrovských se staly jakýmsi fetišem. Některé z jejich majitelek, mezi nimiž jsou celebrity, Moniku dokonce pravidelně informují, co jejich Sašenky nebo Růženky dělají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů