Pátek, 29. března 2024

Otazníky kolem biopaliv

Otazníky kolem biopaliv

V polovině září odhlasovali poslanci Evropského parlamentu v prvním čtení návrh na omezení první generace biopaliv na úroveň šesti procent a další změny týkající se další budoucnosti biopaliv.

Ačkoli se prozatím nejedná o finální závěr, řada otazníků kolem biopaliv vytváří velkou nejistotu pro společnosti zapojené do výroby a obchodování s biopalivy. K dalším nejasnostem přispívají i četné změny vyvolané správcem standardu ISCC, nejrozšířenějšího standardu pro certifikaci udržitelnosti biopaliv.

Biopaliva používaná v dopravě musí splňovat požadavky na tzv. kritéria udržitelnosti, zakotvená ve směrnici 2009/28/ES o podpoře využívání obnovitelných zdrojů. Cílem těchto kritérií je, aby biopalivo vyrobené např. z řepky vykazovalo v celém životním cyklu nižší emise skleníkových plynů než klasická fosilní pohonná hmota.

Další požadavky mají zabránit tomu, aby se kvůli pěstování biomasy pro výrobu biopaliv měnilo využití půdy, tj. aby nedocházelo k přeměně lesů, travních porostů, rašelinišť a dalších biologicky cenných ploch na ornou půdu.

V současné době musí biopaliva splňovat požadavek na úspory emisí skleníkových plynů ve výši 35 %. Počínajíce rokem 2017 budou požadavky na celkové úspory emisí skleníkových plynů finálních biopaliv vyšší: 50 % a u nových výrobních zařízení 60 %. Pozměňovací návrh Evropského parlamentu však počítá i s dalším zpřísněním požadavků na biopaliva. V praxi to znamená, že certifikované společnosti, zejména výrobci biopaliv, budou nuceni používat tzv. vlastní výpočty emisí skleníkových plynů, nikoli standardní tabulkové hodnoty.

"Ve snaze získat biopalivo s co nejnižšími emisemi někteří výrobci a výkupci motivují prvovýrobce, v ČR především pěstitele řepky, pšenice, cukrovky a kukuřice, rovněž k vlastním výpočtům emisí. Společnost TÜV SÜD Czech již ověřila např. společnosti Agrofert Holding nástroje pro výpočty emisí z pěstování kukuřice a řepky," uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí oblasti životní prostředí společnosti TÜV SÜD Czech.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů