Pátek, 26. dubna 2024

Kolik stojí ekologická likvidace auta úsilí a peněz?

Kolik stojí ekologická likvidace auta úsilí a peněz?
Automobil, stejně jako jiné spotřební zboží, má svou dobu trvanlivosti. Jen nikdo z nás, včetně výrobce, neví, kdy jeho konec nastane. Ve chvíli, kdy vozidlo vypoví službu, se o něj ze zákona musíte jako jeho majitel postarat, to znamená odevzdat ho k ekologické likvidaci, a potom i odhlásit z evidence. Ne každý to však zvládne bez potíží.

13 let na silnici a necelých 120 tisíc kilometrů v zádech. Víc už toho mé auto, které právě předávám k takzvané ekologické likvidaci, na tomto světě nestihne.

František Žolták, jednatel firmy, která se ekologickou likvidací vysloužilých vozidel zabývá, moje zrezivělé Daewoo upevňuje na navíjecí lanko a pomalu nakládá na odtahové vozidlo. K převzetí stačil velký technický průkaz, občanka a obě registrační značky. Teď už je auto připraveno na svou poslední cestu. "Odtáhne se na naši provozovnu, tam se umístí na hever, kde se vypustí všechny provozní kapaliny, jako je brzdová kapalina, olejové náplně, vyřežou se skla, sundají se pneumatiky a potom se auto akorát uskladní," popisuje František Žolták.

Pak jen stačí, aby si pro auto dojela výkupna, a ekologické recyklaci už nic nebrání v cestě. A co je pro majitele vozu nejdůležitější - celý proces je ze zákona zadarmo. Tedy v případě, že je vaše auto v kompletním stavu. A pokud ano, vybrané provozovny vám za odvoz k likvidaci ještě zaplatí. "Záleží na tom, jak je auto velké, konkurence je a musíme se o auta trošku prát," říká František Žolták.

O auto je postaráno, jako jeho dosavadní majitel mám ale před sebou ještě cestu na úřad. Stejně jako každý jiný řidič, který chce své vozidlo zlikvidovat. "Od nás majitel vozidla dostane protokol o ekologické likvidaci, s protokolem, se značkami a s velkým a malým technickým průkazem zajde na dopravní inspektorát, kde mu ho trvale vyřadí z evidence. Člověk může ten samý den odhlásit pojištění a má auto odhlášené a nemá starost s pojištěním," dodává František Žolták z firmy, která se ekologickou likvidací automobilů zabývá. A jak připomíná, zrušit pojištění vozidla, minimálně pak toho povinného, je vůbec tou poslední věcí, která k řádnému zlikvidování a odhlášení auta patří.

Nemusíte se přitom bát, že byste o pojistné, které jste už třeba na nadcházející rok zaplatili, likvidací a odhlášením vozidla z evidence přišli. "K datu odhlášení vozidla z evidence pojišťovna ukončí smlouvu povinného ručení a poměrnou část uhrazeného pojistného, řekněme tedy případný přeplatek, podle zákonnému klientovi vrátí," potvrzuje Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny. Auto je tedy zlikvidováno a odhlášeno, z evidence i u pojišťovny. Takže teď už nezbývá nic jiného, než si vybrat nějaké nové.

ZDROJ: www.rozhlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů