Pátek, 26. dubna 2024

CDU/CSU chce omezit podporu obnovitelným zdrojům

CDU/CSU chce omezit podporu obnovitelným zdrojům

Konzervativní unie CDU/CSU německé kancléřky Angely Merkelové chce omezit systém podpory obnovitelným zdrojům energie. Po roce 2020 by podle návrhu konzervativců už nové obnovitelné zdroje neměly získávat provozní dotace. Podle listu Handelsblatt dnes CDU/CSU návrh předložila sociální demokracii (SPD) na jednání o vytvoření vládní koalice. Postoj socialistů k návrhu zatím není jasný.

V současnosti se obnovitelné zdroje v Německu podílejí na výrobě elektřiny z 25 procent. Podle návrhu CDU/CSU by se podpora pro nová zařízení měla zastavit, jakmile tento podíl dosáhne 35 procent. Podle plánů vlády na transformaci německé energetiky by takového podílu měly obnovitelné zdroje dosáhnout v roce 2020.
Zástupci CDU/CSU Handelsblattu řekli, že reforma zákona o podporovaných zdrojích energie by se měla stát jednou z priorit vlády velké koalice. Podle nich je třeba, aby nová pravidla vstoupila v platnost už od roku 2015, aby se na ně mohli investoři do obnovitelných zdrojů připravit.

Zástupci SPD byli v minulosti k možným úpravám podpory obnovitelných zdrojů zdrženlivější. Socialistická předsedkyně zemské vlády v Severním Porýní-Vestfálsku Hannelore Kraftová ale nedávno dala najevo, že je pro ni přednější zachování pracovních míst a udržení přijatelné ceny elektřiny, než rychlé dokončení transformace německé energetiky.

Německo se v souvislosti s havárií japonské jaderné elektrárny Fukušima rozhodlo, že se jaderné energetiky vzdá. Nahradit by ji měly především obnovitelné zdroje. Transformaci německé energetiky ale provází několik problémů: výroba elektřiny roste především na severu země, hlavní místa spotřeby jsou ale především na jihu. Německo navíc nemá dostatečnou infrastrukturu, aby zajistilo přenos elektřiny v potřebném množství. Kvůli tomu jsou zatěžovány přenosové soustavy sousedních zemí, mimo jiné i Česka.

V souvislosti s přechodem na obnovitelné zdroje také v Německu vzrostla cena elektřiny. Týká se to především domácností, protože velké firmy jsou od placení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů osvobozeny. Evropská komise ale prověřuje, zda úleva pro velké firmy není nepovolenou státní podporou, kterou evropské právo nepovoluje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů