Čtvrtek, 25. dubna 2024

EKOL vyrábí turbíny na míru, do kterých se nechce velkým kolosům

Společnost EKOL se zaměřuje na netypické požadavky zákazníků. Svůj další rozvoj vidí především na jihoamerických trzích.

EKOL vyrábí turbíny na míru, do kterých se nechce velkým kolosům

Postupný růst bez dluhů a specializace na obtížné zakázky. Tuto cestu si zvolila brněnská firma EKOL. Společnost, která se zabývá výrobou energetických celků, jako jsou turbíny či kotle, za svou dvacetiletou existenci pronikla do všech koutů světa. Zaměřuje se na netypické zakázky - takové, kterým by nadnárodní koncerny, jako je třeba Siemens, měly problémy vyhovět.

U zrodu firmy EKOL stál profesor Stanislav Veselý, který před rokem 1989 pracoval v První brněnské strojírně. Ta se zabývala výrobou parních a plynových turbín. Během její restrukturalizace z ní na začátku devadesátých let odešel.

K založení vlastní společnosti ho přiměla příležitost na trhu energetických zařízení. V tu dobu v České republice existovalo mnoho firem, které provozovaly elektrárny či kompresní stanice. Ty potřebovaly někoho, kdo by poskytoval pravidelnou údržbu a nutné opravy.

Pro vývoj společnosti byly klíčové dvě věci. První bylo rozhodnutí většinového majitele a generálního ředitele firmy, profesora Veselého, že firma má fungovat jen díky vlastním zdrojům a bez cizí pomoci. A rozvíjet se postupně, nikoliv skokově.

"Naše firma je zcela financována z dříve vytvořeného vlastního kapitálu, a z tohoto důvodu úvěry nevyužíváme," sdělil hlavní ekonom firmy Martin Fotr.

Druhým pilířem rozvoje se stala orientace společnosti na výhradně specifické zakázky, se kterými by velké firmy vyrábějící sériově měly problémy. Tato schopnost zcela se přizpůsobit požadavku zákazníků a od nuly vymyslet, naplánovat a sestrojit požadované zařízení umožňuje firmě ve vysoce konkurenčním prostředí prosperovat.

"Vyrábíme turbíny na míru. To je strašně důležité, protože takovýto výrobek má potom nejvyšší možnou účinnost," zdůrazňuje Vasili A. Kamenetski, asistent generálního ředitele firmy.

Specifickým, nestandardním požadavkům totiž nejsou velké koncerny většinou schopny vyhovět. Své výrobky vyrábějí sériově a přizpůsobit například takovou sériově vyráběnou turbínu je jednak nákladné a také technicky a časově náročné.

V takovém případě se klientovi vyplatí nechat si vypracovat případovou studii, která sice není levná, ale díky unikátní konstrukci výrobku, který je přesně přizpůsoben podmínkám klienta, se mu tyto náklady velice rychle vrátí.

Že je to se zákazníky někdy těžké, protože sami nevědí, co přesně chtějí, přiznává Kamenetski. "Přijdou s požadavkem na 42MW turbínu, a nic víc nevědí. Žádné detailní požadavky, nic. Myslí si, že přijdou a vyberou si turbínu jako z katalogu s botami. A takto začíná většina našich obchodních jednání," říká.

Necelá polovina celkových tržeb firmy pocházela v loňském roce z českého trhu.

Jednou z nejvýznamnější zakázek bylo navržení a kompletní stavba biomasové elektrárny ve Sviadnově pro mezinárodní firmu Dalkia. Kromě výroby elektřiny slouží také jako výrobce tepla pro nedaleký Frýdek-Místek.

Cílem je Jižní Amerika a Asie

Přestože je podle Kemenetského dobře, že firma má v Česku svou základnu, která slouží jako hlavní zdroj zakázek, tak to neznamená, že by společnost nehledala příležitosti i v zahraničí.

Během dvaceti let existence vybudoval EKOL řadu obchodních zastoupení po celém světě. Příkladem takového úspěšného zastoupení může být třeba Chile, kde společnost získala velice specifickou zakázku.

Jednalo se o velkou skládku odpadů, ze které díky rozkladu uniká metan. Tento plyn vlastník skládky používá k výrobě elektřiny. Nicméně chtěl nějak zužitkovat velice horké plyny, které zpracováním metanu vznikají.

Zákazník tak přišel za brněnskou firmou s požadavkem na konstrukci kotle a turbíny, které tyto plyny dokážou zužitkovat. "Vzhledem k lokaci, do které budeme dodávat, se jedná o absolutně atypický projekt," říká Kamenetski. A právě v takových projektech se firmě daří porážet velké nadnárodní společnosti.

Pro další rozvoj firmy v Jižní a Latinské Americe bude velice důležité, jak dopadne další atypický kontrakt v Mexiku.

Chceme, aby se o nás vědělo

Pro společnost, která vyrábí PET lahve, vymyslela takzvanou protitlakovou turbínu. S její pomocí zužitkoval vlastník továrny rozdíl mezi dvěma různými tlaky páry a nyní vyrábí navíc a prakticky zdarma elektrickou energii o výkonu 4 MW.

Do budoucna chce firma dosáhnout stavu, kdy zákazníci z oboru budou vědět, že v Česku existuje firma, která splní i vysoce nestandardní požadavky. "Prostě když bude někdo chtít postavit něco odlišného, tak aby se obrátil na nás," uzavřel Kamenetski.

EKOL v číslech

1,5 MILIARDY
činil obrat společnosti EKOL za loňský rok. Šlo o nejvyšší číslo v historii a meziročně o více než dvojnásobný nárůst.

293 ZAMĚSTNANCŮ
měla firma v roce 2012. Zaměstnance společnost nepropouštěla ani v krizi, naopak nabírala nové. V souvislosti s plánovanou výstavbou druhé výrobní haly očekává další nábor.

AUTOR: Radek Bednařík
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů