Čtvrtek, 28. března 2024

STUDENTI ARCHITEKTURY SE NA SEMINÁŘI V BRNĚ SEZNÁMILI S NÍZKOENERGETICKOU ARCHITEKTUROU V PRAXI

STUDENTI ARCHITEKTURY SE NA SEMINÁŘI V BRNĚ SEZNÁMILI S NÍZKOENERGETICKOU ARCHITEKTUROU V PRAXI

Semináře, který uspořádala společnost CTP, se zúčastnili studenti fakult architektury z Brna, Prahy a Vídně. O zkušenosti s navrhováním, projekční činností, samotnou realizací a dalšími aspekty tzv. zelené architektury se se studenty podělil architekt Václav Hlaváček ze Studia Acht, krajinářský architekt Lodewijk Baljon a Stefan de Goeij s Karlem Smejkalem z CTP, kteří zajišťovali přípravu a realizaci výškové budovy Tower I (bývalý pracovní název Tower B) z hlediska požadavků pro získání ekologického certifikátu BREEAM.

Seminář se uskutečnil právě v budově Tower I v brněnském areálu Spielberk Office Centre. Tower I získala nedávno jako první budova v kontinentální Evropě ekologický certifikát BREEAM na úrovni "Outstanding". Cílem semináře bylo seznámit studenty a zároveň budoucí architekty s tím, čím se liší nízkoenergetická architektura od té "běžné".

Jak uvedl projektový manažer CTP Karel Smejkal, je při přípravě budovy, která je šetrná k okolnímu prostředí, nutné počítat mj. se zvýšenými nároky na administrativu. Také je třeba vzít v úvahu požadavky pro získání ekologického certifikátu, které se mohou lišit s praxí v místním (českém) legislativním prostředí. "Při samotné realizaci stavby se pravděpodobně sekáte s malými zkušenostmi dodavatelů se stavbami podobného typu, i když tento hendikep se již pomalu mění k lepšímu díky rostoucímu zájmu o zelenou architekturu. Spolupráce architektů, projektantů a dalších odborníků proto působí i jako určitá forma vzdělávání stavebních firem, které nabyté zkušenosti mohou využít v dalších projektech," dodává Karel Smejkal.

Ruku v ruce s výstavbou zelených budov jde i plánování "designu" okolní krajiny. Této disciplíně se po mnoho let věnuje holandský krajinářský architekt Lodewijk Baljon, který se podílel na návrhu a následné realizaci okolí areálu Spielberk Office Centre. "Udržitelná krajinná architektura musí být navržena tak, aby její podoba co nejdéle vydržela i vzhledem k jejímu aktivnímu využívání obyvateli areálu. Dnešním trendem je umožnit lidem být součástí přírody i v městském prostředí, posedět si třeba na lavičce, projet se na kole nebo si jenom tak sednout do trávy," říká Lodewijk Baljon.

Proto je třeba vybírat tu nejvhodnější zeleň pro danou oblast, což zrovna v případě Brna není jednoduché, protože je zde velmi teplo a v létě i velké sucho, zároveň tu jsou od řeky spodní vody atd. Některé povrchy musely být speciálně upraveny, aby zde zeleň vůbec přežila. Výsledkem je nejenom rozmanitá zeleň od stromů po různé křoviny a traviny, ale také třeba jezírko s rybami, na kterém sídlí divoké kachny. Létají sem ale i dravci, pro které je připravena speciální budka, ve které mohou zahnízdit.

www.ctp.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů