Pátek, 26. dubna 2024

Velký trubkový byznys: starostu připravil o nervy a město o 35 milionů

Velký trubkový byznys: starostu připravil o nervy a město o 35 milionů

Starosta Ladislav Hynek si za poslední dva roky užil. Jeho město se ocitlo těsně před krachem. Strávil stovky vyčerpávajících hodin jednáním a dopisováním. Dlužil peníze firmám. A dál čeká, jestli dvouapůltisícový Kostelec na Hané přijde o desítky milionů korun.

Kolotoč událostí se roztočil poté, co státní úředníci nejprve schválili, jaké potrubí smí město použít při budování kanalizace. A pak mu za to sebrali část životně důležité evropské dotace.

Celý příběh přitom nahrává podezřením, že úředníci šli - ať už záměrně, nebo ne - na ruku výrobcům jednoho druhu potrubí. Ve chvíli, kdy město do země zakopalo jiný, levnější typ, totiž začaly obrovské potíže.

Starosta Hynek je přesvědčený, že to není náhoda. "Od začátku mám dojem, že to funguje stylem: Neposloucháš? Chceš jiné trubky? Tak tě potrestáme!" říká.

Není trubka jako trubka

Ale popořadě: V roce 2009 byla Kostelci, městečku ležícímu 25 kilometrů od Olomouce, přislíbena státní dotace 175 milionů na budování kanalizace. Projekt i soutěž na dodavatelskou firmu pak zajišťovala najatá firma - to se odehrálo ještě za předminulého vedení města.

Práce začaly další rok v srpnu, po měsíci ale přišlo varování ze Státního fondu životního prostředí, který dotace přiděluje: Používáte jiné potrubí, než jaké máte napsané v projektu - což je porušení pravidel dotace, a můžeme vám sebrat část peněz.

Stavbaři skutečně použili klasické potrubí - s hladkým povrchem. Jenže projektant do dokumentace vepsal typ, který je vlastnostmi stejný, jen má - laicky řečeno - vroubkovaný povrch. Odborný název pak zní potrubí s dutým žebrem. A také tenkrát mělo jednu zvláštnost: vyráběly ho jen dvě firmy v Česku.

Jenže podle dotačních pravidel projekt nesmí zvýhodňovat žádného výrobce. Takže stejný úřad, který projekt schválil, teď městu hrozil sebráním peněz.

"Lobbuje se. Ale férově"

Fond životního prostředí projekt s "monopolním" potrubím odsouhlasil i přesto, že měl jasné varování shora. Na jaře roku 2011 tehdejší náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková napsala dopis, v němž fond upozorňuje, že v projektech musí být potrubí specifikované jen obecně. A ne tak, aby fakticky mířilo na dva výrobce. "Žádám vás o přijmutí takových opatření, která by odstranila nesoulad se zákonem o veřejných zakázkách," napsala Bízková.

Dnes říká, že měla informace, že za tím může být výnosný byznys. "Existovalo podezření, že nějaký okruh lidí pracuje pro výrobce potrubí a že ovlivňuje, jaké potrubí se objeví v projektu. Viděla jsem v tom tehdy záměr, ne jen nějakou chybu," vzpomíná Bízková.

Těmi dvěma výrobci byly firmy Maincor a Wavin Ekoplastik. "Všichni výrobci lobbují u projektantů a investorů, aby se do projektu dostalo jejich řešení. Žádný z projektantů - aspoň z těch, které my známe - si ale nedovolí dát do projektu specifikaci, která ukazuje na jednoho výrobce," odmítá úmyslné protežování Petr Poppel z firmy Maincor. Jednatelé společnosti Wavin Ekoplastik na otázky HN neodpověděli.

Kostelec tedy začal s fondem jednat, jestli je možné zpětně odsouhlasit změnu použitého potrubí. Fond však vzápětí zahájil na radnici hloubkovou kontrolu. Což město dostalo pod těžký tlak: práce běžely, a firma nedostávala zaplaceno. Spuštění kontroly totiž automaticky znamená odklad vyplacení peněz, proto město peníze nedostalo.

"Státní fond životního prostředí nepřistupuje k žadatelům způsobem, který by je šikanoval. Pokud se někde vyskytne chyba, mělo by být v zájmu samotných příjemců dotace ji napravit," reagovala mluvčí fondu Veronika Štefková.

Mimochodem, HN chtěly mluvit přímo s úředníky, kteří jsou za kosteleckou akci zodpovědní. Nebylo to možné, prý neměli čas. Odpovědi na otázku, proč úřad odsouhlasil projekt s "diskriminačním" potrubím, se mluvčí fondu vyhnula. Fond prý projekty "neodsouhlasuje", ale jen "posuzuje".

Máte chyby. 25 procent dolů

Kontrola fondu skončila loni v srpnu, začala ale další - tentokrát z ministerstva životního prostředí. V říjnu padl závěr: město přijde o 13,3 milionu. Ale zároveň auditoři jasně řekli, že oba typy potrubí jsou rovnocenné.

Ačkoli fond dodnes tvrdí, že žebrované potrubí, na které upozorňovala náměstkyně Bízková, má delší životnost. "Lze použít jak jeden, tak druhý materiál," konstatoval posudek ČVUT a podpořila ho i druhá expertiza z Vysokého učení technického v Brně.

Bylo před koncem roku, kanalizace pět měsíců před dokončením, a Kostelec stále stavební firmě nezaplatil ani korunu. Až konečně v polovině prosince stát uvolnil celkem 175 milionů, ale opět za chyby při výběrovém řízení preventivně zmrazil 25 procent z dotace - pro případ, že Brusel později při vlastní kontrole také zjistí nesrovnalosti a bude chtít peníze zpět.

Příběh tak nekončí. Město si k 35milionové půjčce, kterou potřebovalo na spolufinancování kanalizace, muselo vzít dalších 35 milionů úvěru. Aby zaplatilo stavební firmě. A čeká na finální rozhodnutí.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů