Pátek, 19. dubna 2024

Lesy hlavního města Prahy porušily zákon o veřejných zakázkách

Lesy hlavního města Prahy porušily zákon o veřejných zakázkách

Příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy opakovaně porušila zákon o zadávání veřejných zakázek a interní směrnice týkající se výběrových řízení. Vyplývá to z výsledků mimořádné magistrátní kontroly, která potvrdila závěry analýzy, kterou pro Prahu vypracovala firma Deloitte Advisory. Ředitel organizace Václav Kroutil na dotaz ČTK uvedl, že kvůli pochybení dostali výpověď dva vedoucí zaměstnanci.

Prahou stoprocentně vlastněná organizace podle kontroly mimo jiné dodavatelům proplácela faktury na vyšší částky, než jaké byly vysoutěženy, proplácela duplicitní faktury a netransparentně vybírala vítěze soutěží. ČTK to zjistila z neveřejných materiálů určených radě města.

Úředníci se při kontrole zaměřili na několik zakázek z let 2010 až 2012. Většina z nich se týká úklidu a údržby lesoparku Stromovka. Za práce byly vyplaceny částky v řádu několika milionů korun. V závěrech kontroly se mimo jiné píše, že městská organizace při posuzování soutěžících použila netransparentní hodnocení, nezákonně rozdělila zakázku do několika menších nebo neoprávněně zadala zakázku bez výběrového řízení. Dále pak prý vyplácela vyšší částky, než byly stanoveny v zadávací dokumentaci. Při nákupu vozidel se zase lišily vysoutěžené ceny od těch skutečně fakturovaných.

Z materiálu učeného k projednání radním vyplývá, že město zatím nerozhodlo, jak s výsledky kontroly naloží. Podle ředitele Kroutila jde o pochybení zaměstnanců organizace. Dva vedoucí proto přišli o místo. "Na základě zjištění kontroly jsem s okamžitou platností zavedl nápravná opatření," uvedl. Podobná situace by tak podle něj už neměla nastat. Škoda prý žádná nevznikla.

Příspěvková organizace Lesy hlavního města Prahy byla založena v roce 1992. Podle webu má na starosti 2400 hektarů městských lesů, pečuje o 90 malých vodních toků, spravuje více než 100 vodohospodářských děl v Praze. Vede středisko ekologické výchovy, pod které spadá i záchranná stanice pro živočichy v Jinonicích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů