Čtvrtek, 28. března 2024

Vědci předpovídají, že oteplování rapidně zhorší životní podmínky

Vědci předpovídají, že oteplování rapidně zhorší životní podmínky

Změny klimatu, které v následujících desítkách let čekají planetu kvůli neustávající produkci skleníkových plynů, rapidně zhorší životní podmínky lidí na celém světě. S touto neradostnou prognózou přijde nová zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), která bude zveřejněna příští rok na jaře. Z jejího návrhu, který unikl na veřejnost, dnes citovala agentura AP.

Podle odborníků, kteří zprávu připravovali, globální oteplování dál zhorší řadu problémů, s nimiž lidstvo bojuje už nyní. Ať už jde o hladomory, chudobu, nemoci a válečné konflikty nebo o povodně, sucha a horka.

"Během 21. století dopady změn klimatu zpomalí hospodářský růst a snižování míry chudoby," píše se ve zprávě, která upozorňuje, že větším rizikům budou čelit města a chudší regiony. K dalším velkým hrozbám patří například zvyšující se počet obětí stále častějších záplav, častější a delší vlny hladomorů způsobených růstem teplot a delšími periodami sucha, vlna krachů zemědělců kvůli nedostatku vody nebo kolapsy infrastruktury zaviněné velkými horky.

Žádná ze jmenovaných hrozeb není způsobená pouze změnami klimatu, globální oteplování ale problémy může výrazně zhoršit, zdůrazňují experti z IPCC. Pokud emise oxidu uhličitého dál porostou stejným tempem jako dosud, "znemožní kombinace vysokých teplot a vlhkosti na některých místech a v některých obdobích roku jakoukoli běžnou lidskou činnost jako třeba pěstování plodin nebo pobyt venku," uvádí návrh zprávy.

Podle vědců může oteplování i vyvolat nebo prohloubit válečné konflikty, protože ty často odstartuje chudoba, špatná hospodářská situace či boj o zdroje.

Návrh zprávy nyní mají k dispozici vlády, které ho během následujících měsíců mohou připomínkovat. Dokument by měl být dokončen v březnu 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů