Úterý, 23. dubna 2024

Státy se ani napotřetí nedohodly na rezervaci u Antarktidy

Státy se ani napotřetí nedohodly na rezervaci u Antarktidy

Ani napotřetí se zainteresovány státy nedokázaly dohodnout na zřízení největší mořské přírodní rezervace u Antarktidy. Desetidenní schůzka 24 zemí světa a Evropské unie, která se konala v australském Hobartu, skončila bez úspěchu. Informovala o tom dnes agentura AP s tím, že další jednání je plánováno na říjen příštího roku.
Diskuse vedené kolem dvou navrhovaných rozsáhlých chráněných zón, jež by měly vzniknout v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy, maří Rusko, Ukrajina a Čína.

S návrhem na vytvoření chráněné zóny v oblasti Rossova moře přišly Spojené státy a Nový Zéland. Rezervace, jejíž vytvoření se připravuje již deset let, by se měla rozprostírat na 1,34 milionu kilometrů čtverečních a měla by tak být dvakrát větší než americký stát Texas.

Při minulé, červencové schůzce států sdružených v Komisi pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR) se proti projektu postavily Rusko a Ukrajina, které patří mezi státy, jež mají v oblasti zájmy týkající se rybolovu.

Podle agentury AP byl s ohledem na Rusko a Ukrajinu rozsah projektu od léta zmenšen a obě země se o novém návrhu údajně zprvu vyjádřily pozitivně. Na schůzce v Hobartu ale dosažení dohody bránily, uvedla americká nevládní organizace Pew Charitable Trusts.

Země sdružené v CCAMLR nepřijaly ani druhý návrh na vytvoření menších mořských rezervací na ploše 1,6 milionu kilometrů čtverečních ve východní Antarktidě, který předložily Austrálie, Francie a EU. Proti tomuto projektu vystoupila kromě Ruska a Ukrajiny také Čína, sdělila koalice Antarctic Ocean Alliance, jejímiž členy jsou kromě ekologických organizací také známé osobnosti jako herec Leonardo DiCaprio.

Ke zřízení rezervací na území, kde žije 16.000 známých druhů, včetně velryb, tuleňů, albatrosů, tučňáků a unikátních druhů ryb, je zapotřebí souhlasu všech členských států CCAMLR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů