Čtvrtek, 28. března 2024

Británie chce snížit ceny elektřiny, politici útočí na velké energetické firmy

Británie chce snížit ceny elektřiny, politici útočí na velké energetické firmy

Nedávno ohlášené zvýšení cen elektrické energie pro britské domácnosti o téměř deset procent vyvolalo hněv britských politiků. A diskusi o tom, jak nákladný a rozumný je závazek Velké Británie snížit do roku 2050 emise skleníkových plynů o osmdesát procent oproti roku 1990. Vyžaduje to totiž odstavení většiny velkých uhelných elektráren a dlouhodobou finanční podporu provozovatelům jaderných elektráren, kterou zaplatí zákazníci.

Představitelé britských podnikatelů ale přesto přechod k "zelené energetice" podporují. "Je to totiž velká příležitost pro byznys," řekl HN Steven Altmann-Richer z Konfederace britského průmyslu, který zastupuje téměř čtvrt milionu britských firem.

Tažení proti velké šestce

"Jsem frustrován dominancí šesti velkých energetických firem na britském trhu," prohlásil konzervativní premiér David Cameron. Podle něj může snížit cenu elektrické energie, která vzrostla od roku 2007 o více než dvacet procent, "zdravá konkurence", tedy vstup dalších společností na trh. Britskou energetiku momentálně ovládají z devadesáti procent firmy NPower, British Gas, SSE, Scottish Power, E.ON a EDF. Vláda už zahájila šetření a zjišťuje, jak povzbudit zájem dalších společností o vstup na britský trh.

Cameron, který vyhrál předchozí volby mimo jiné díky svému důrazu na ekologii, je přitom zároveň tlačen svými odpůrci ve straně k tomu, aby přehodnotil politiku snižování skleníkových plynů. Podle kritiků zákona o klimatických změnách, které snižování těchto emisí předepisuje, by jeho změna mohla snížit ceny elektrické energie v zemi.

Zelený Cameron

Jenže jde spíše o politický útok. Podle vědeckých studií mají "zelená opatření" na svědomí jen jednu desetinu současného zvýšení cen a snížení cílů pro boj s emisemi v Británii by znamenalo politickou prohru a oslabení pozice uvnitř strany i pro premiéra Camerona. Zákon o klimatických změnách, který je předepisuje a má bojovat s globálním oteplováním, byl totiž přijat před pěti lety i za jeho podpory.

"Tehdy to byla unikání situace. David Cameron chtěl být v této době zelený, změnit image své strany a podporu měl i u labouristů," řekla HN baronka Bryony Worthingtonová, členka Sněmovny lordů a zároveň členka Labouristické strany.

Labouristický premiér Tony Blair měl od roku 2006 pocit, že ztrácí podporu veřejnosti, a boj proti globálnímu oteplování mu ji měl znovu získat. Stejně postupoval i jeho nástupce Gordon Brown. Ministrem energetiky, který zákon vypracoval, byl tehdy současný vůdce opozičních labouristů Ed Miliband. Zákon tak má zatím poměrně velkou politickou podporu, která se ovšem postupně vytrácí.

Připlatit si se vyplatí

Dosud probíhalo snižování emisí v podstatě bez problémů, zejména kvůli útlumu v průmyslu v době krize. "Nyní to bude těžší," připouští David Kennedy, ředitel Komise pro klimatickou změnu, nezávislého úřadu, který dohlíží na dodržování zákona.

Aby mohla země snižovat emise podle plánu, potřebuje například do roku 2030 zvýšit podíl výroby elektrické energie z jádra na čtyřicet procent a stejného podílu má být dosaženo u obnovitelných zdrojů. Tam jsou možnosti hlavně pro větrné elektrárny, řekl HN Kennedy.

Britská vláda navíc nedávno předběžně odsouhlasila výstavbu nové jaderné elektrárny, kterou chce v Sommersetu postavit francouzsko-čínské konsorcium. Kabinet přitom slibuje investorům, že jim na 35 let bude garantovat cenu elektřiny přes 90 liber za megawatthodinu, zatímco dnes stejné množství energie z uhelných nebo plynových elektráren stojí okolo 55 liber.

"Vyplatí se to, cena energie totiž celosvětově poroste," tvrdí Kennedy. I když další zvýšení cen zaplatí podle kritiků tohoto kroku opět hlavně britské domácnosti. Podle Kennedyho na fixních cenách spotřebitelé v budoucnu ušetří - a celosvětově ceny energií nesníží ani klesající cena plynu, kterou tlačí dolů těžba energetických surovin z břidlic ve Spojených státech.

"Pevná ceny elektřiny je dobrá myšlenka," tvrdí i Altmann-Richer z britského svazu průmyslu. Podle něj firmy potřebují hlavně jistotu, jak bude země postupovat, a vědět, jaké budou ceny energií. Navíc zdůraznil, že výroba náročná na energii - jako je třeba papírenství nebo produkce hliníku - dostává kompenzace, aby se nemusela stěhovat za levnou energií za hranice.

Průmyslníci (kromě firem provozujících elektrárny na fosilní paliva) vidí podle Altmanna-Richera v boji proti globálnímu oteplování nikoliv hrozbu, ale naopak podnikatelskou příležitost. Ať již jde o stavbu elektráren, vývoj úsporných technologií nebo zateplování domů. "Zelený bynys" by měl ostrovní ekonomice podle Konfederace britského průmyslu do roku 2015 přinést 25 miliard liber.


Plánované snižování emisí skleníkových plynů pomocí poklesu spotřeby fosilních paliv.

2020

34 %
snížení oproti roku 1990

2050

80 %
snížení oproti roku 1990

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů