Čtvrtek, 28. března 2024

Pars nova opět opravuje tramvaje

Po pětileté přestávce projela branami Parsu tramvaj. Odborníci z Pars nova se budou v rámci skupiny Škoda Transportation podílet na opravě tramvají pro Plzeňské městské dopravní podniky.

Pars nova opět opravuje tramvaje

Posledního října dorazila do Šumperka první tramvaj typu LTM 10.08 ASTRA s evidenčním číslem 310. Tříčlánková, čtyřnápravová, asynchronní tramvaj se přepravovala jako nadrozměrný náklad po silnici, proto mohli šumperští řidiči zažít na konci minulého týdne malé překvapení, potkat se na cestě s tramvají.

V místních halách bude provedena kompletní oprava skříně tramvaje, podvozku a elektrovýzbroje, která zahrnuje proměření, přezkoušení a výměnu všech opotřebovaných a vadných dílů.

Tento typ tramvaje pochází z produkce předchůdců Škoda Transportation, respektive Škoda - Dopravní technika, kde bylo v letech 1997 - 2005 vyrobeno celkem 48 kusů.

Po vstupu do skupiny Škoda Transportation se Pars nova orientovala výhradně na železniční kolejová vozidla, proto je datum 31. října 2013 svým způsobem významné. Znamená totiž návrat tramvají do šumperských hal. Ještě před 5 lety patřily tramvaje do běžného portfolia firmy, pracovníci se s nimi tedy nesetkávají poprvé. Zkušenosti s jejich opravami, modernizacemi i částečnou novovýrobou, kdy se v Šumperku vyráběly střední nízkopodlažní články pro tramvaje, získávali v období let 1991 - 2008, kdy rukama řemeslníků prošlo přes 200 tramvají různých typů. Tramvaje s nálepkou "modernizováno v Pars nova Šumperk" převážejí cestující nejen v českých městech, v Praze, Brně, Pzni, ale také v zahraničí. Nejblíže v Bratislavě, potom dále na východ v Kyjevě, Krivoj Rogu a v Moskvě a na jihu Evropy v Sarajevu. Do Sarajeva také směřovaly z Parsu dlouhodobé dodávky komponentů na další tramvaje vyráběné již přímo na místě.

ZDROJ: Pars nova, a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů