Sobota, 27. dubna 2024

KONFERENCE O ZAHRADNÍ TERAPII POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE

KONFERENCE O ZAHRADNÍ TERAPII POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE

Vůbec poprvé se v České republice koná mezinárodní konference zaměřená na téma zahradní terapie a její přínosy pro pacienty různých nemocničních oddělení i pro seniory, mladistvé či malé děti. Konference, kterou pořádá brněnské školské zařízení Lipka ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno, se uskuteční v termínu 12. a 13. listopadu.

Zahradní terapie je spojena s myšlenkou, že kontakt s přírodou pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku a může pomoci v nesnadných situacích, kdy člověk řeší zdravotní problémy nebo se potýká s osobními potížemi. Právě tento vliv přírodního prostředí a způsoby jak jej využívat v léčbě pacientů i při práci se seniory a dětmi budou hlavními tématy konference. Zatímco v sousedním Rakousku a v západní Evropě je zahradní terapie již zavedeným a uznávaným oborem, v českém prostředí jde zatím o "Popelku".

Během dvou dní vystoupí řada předních odborníků z Rakouska i z České republiky, které si přijde poslechnout asi 150 přihlášených účastníků z odborné veřejnosti. "Máme tu čest přivítat u nás v Brně profesorku Renate Cervinka s příspěvkem o ekopsychologickém výzkumu v zahradní terapii, inženýrku Birgit Steininger, která pojedná o vzdělávání v tomto novém oboru, či docenta Geralda Gatterera, jenž účastníky seznámí s hlavními psychologickými aspekty a zejména přínosy zahradní terapie. Účastníky však čeká také představení několika výjimečných projektů, které staví na myšlenkách zahradní terapie. Jedná se například o projekt podporující práci s klienty ve věznici Nové Sedlo nebo komunitní zahradu pro nezaměstnané ženy 50+ sdružení SPLAV u zámku v Doudlebách nad Orlicí," představuje program konference hlavní organizátorka Dana Křivánková ze školského zařízení Lipka. Součástí konference bude také návštěva tří nově otevřených terapeutických a relaxačních zahrad, jedné ve Fakultní nemocnici Brno a dvou na pracovištích Lipky Lipová a Jezírko.

Termín a místo konání: 12.-13. listopadu 2013 v Konferenčním sále Fakultní nemocnice Brno,

Jihlavská 20

Program: Podrobný program konference lze nalézt zde.

Kontakty: Kateřina Vítková, PR manažerka, E: katerina.vitkova@lipka.cz, T: 736 473 732

Dana Křivánková, organizátorka konference, E: dana.krivankova@lipka.cz,

T: 737 274 242

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů