Středa, 24. dubna 2024

Kódy zdrojů znečišťování

Kódy zdrojů znečišťování

Pod jaké kódy řadit příslušné zdroje znečištění ovzduší?


Dotaz:
Mám dotaz ohledně zařazení zdroje znečišťování ovzduší dle zákona 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší.

Jsme provozovatelé čistírny odpadních vod s kapacitou pro více jak 10 000 ekvivalentních obyvatel, která je zařazena dle přílohy č.2 tohoto zákona jako vyjmenovaný stacionární zdroj pod kod 2.7.

Součástí této ČOV je plynové hospodářství, kde vzniká bioplyn jako vedlejší produkt kalového hospodářství, které je nedílnou součástí technologie ČOV. Tudíž technologii plynového hospodářství tzn. vyhnívacích nádrží řadíme též pod kod 2.7 přílohy 2 tohoto zákona.


Součástí strojovny vyhnívacích nádrží máme 2 ohříváky kalu (kotle), které slouží výhradně k ohřevu kalů vyhnívací nádrže. Tyto kotle maji dohromady jmenovitý příkon 663 kW.Kotle mají samostatné komíny. Můj dotaz zní, zdali se dají tyto ohřívače taktéž považovat jako nedílná součást kalového hospodářství a zařadit pod kod 2.7. přílohy 2 a nebo je máme považovat za samostatné stacionární spalovací zdroje a řadit pod kod 1.1.???

Pro vytápění provozních budov vzniklým bioplynem máme zvlášť kotelnu, která spadá svým příkonem pod nevyjmenované zdroje.


Odpověď:

Co se týče technologie plynového hospodářství, kde vzniká bioplyn, je jasné, že se jedná o nedílnou součást ČOV, nikoli o samostatnou výrobu bioplynu. Řadí se tedy též pod kód 2.7. Tato skutečnost vyplývá i ze stanoviska odboru ochrany ovzduší Ministerstva životního prostředí, viz http://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/zarazeni_kaloveho_hospodarstvi_stanovisko/$FILE/OOO-kalove_hospodarstvi_%C4%8COV-20121212.pdf

Co se týče kotlů, které slouží výhradně k ohřevu vyhnívacích nádrží, přikláníme se k tomu, že tyto kotle jsou spalovacími stacionárními zdroji podle kódu 1.1.

Autor: Mgr. Veronika Vytejčková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů