Pátek, 10. května 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Státní podnik Lesy ČR tvrdí, že v případě těžby v porostech, o něž žádá církev, postupuje správně. Českobudějovické biskupství podalo k soudu návrh na předběžné opatření, aby státní lesy přestaly kácet v lokalitách na Táborsku, které má v restitucích získat církev zpět. Lesy ČR uvádí, že neporušují zákony a odstraňují jen následky živelních kalamit. Informoval o tom mluvčí lesů Zbyněk Boublík. "Aktuálně v lesních porostech dotčených procesem takzvaných církevních restitucí podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi provádíme pouze a výhradně takové těžby, které výslovně ukládá platné znění zákona o lesích," uvedl Boublík.

Do řek v severních Čechách se letos vrátily až desítky lososů. Rybářům se povedlo zdokumentovat několik dospělých ryb v řece Kamenici v Českém Švýcarsku a také několik kilometrů za hranicemi v Německu v říčce Lachsbach. Přesné číslo ochránci neznají, jejich počet ale odhadují na desítky. Informoval o tom mluvčí Správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Jednu dospělou rybu zahlédla stráž národního parku v Edmundově soutěsce ve Hřensku, další odlovili rybáři v německém Bad Schandau. Ochránci našli i mrtvého lososa, kterého zřejmě ulovila vydra.

Někteří výrobci domácích čistíren odpadních vod působící v Česku nadhodnocovali účinnost čištění nebo v rozporu se skutečností uváděli, že z jejich čistíren mohou být odpadní vody vypouštěny do podzemních vod. Některé firmy také vedly dvojí dokumentaci, jednu pro stavební úřady a druhou pro Českou obchodní inspekci (ČOI). Inspekce za pochybení uložila devíti výrobcům pokuty v celkové výši 205 tis. Kč, 11 výrobců čelí správnímu řízení.
ČOI zkontrolovala 47 výrobců a distributorů domácích čistíren odpadních vod, dvacet z nich porušilo zákon o technických požadavcích na výrobky.
Obchodní inspekce se čistírnami začala zabývat po upozornění Ministerstva životního prostředí a vodoprávních úřadů, které u domácích čistíren zaznamenaly uvádění nepravdivých údajů.

V roce 2012 dosáhla celková produkce odpadů v ČR 23,4 milionů tun, zatímco v roce 2011 činila 23,6 milionů tun, jedná se o pokles o 0,6 %. Nebezpečný odpad se v roce 2012 na produkci podílel 6,4 % (1488 tisíc tun). Z toho téměř veškerý NO (1475 tisíc tun) vyprodukovaly průmyslové podniky.
Jako v jiných letech se vyprodukovalo nejvíce stavebních a demoličních odpadů (skupina 17) - celkem 11,9 milionu tun, což je 60 % z celkového množství.

Ve spalovně odpadů v Lysé nad Labem na Nymbursku, která byla v květnu kvůli problémům s novými filtry odstavena z provozu, stále hledají možnosti pro její zprovoznění. Jednou z va-riant vyřešení situace je také její prodej. ČTK to řekl jednatel provozující firmy BDW line Martin Horák.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů