Pátek, 29. března 2024

Program ekologických večerů v roce 2013

Program ekologických večerů v roce 2013

listopad

úterý 26. 11.

18:00, Divadlo hudby Olomouc

TVÁŘ VESNICE.

KRAJINA ZA HUMNY, NA TOM NAŠEM DVOŘE

PAVEL KLVAČ a MICHAEL BARTOŠ

Dva pohledy na současnou vesnici, dva názory na "cestu z města". Co je na tom, že vesnický život je bližší k utváření vztahu člověka s přírodou a krajinou než pobývání lidí ve městě? Krajina za humny, Lidé na venkově, Kulisy venkovského života, Pospolitosti nikdy dosti, Na tom našem dvoře. Amentní migrace je jedním ze současných globálních jevů, přičemž se jedná o specifický typ migrace obyvatel, která převážně směřuje z urbánního prostředí do rurálních oblastí a která není primárně motivována ekonomicky, ale snahou žít v území s hodnotnějším přírodním, případně i sociálním a kulturním prostředím. Trendy migrace obyvatel v rurálním prostoru ČR a jejich sociologické, ekonomické a krajinně-ekologické faktory. Postoje městského obyvatelstva k životu na venkově, migrační potenciál venkovských oblastí pohledem lokálních obyvatel. Motivace lidí ke změně životního stylu i důsledky z toho vyplývající.

Mgr. Pavel Klvač (1974) je sociolog, působí na Masarykově a Mendelově univerzitě. Věnuje se environmentální sociologii a problematice venkova a krajiny. Je spoluautorem a editorem monografie Člověk, krajina, krajinný ráz (2009), sborníku Člověk a les (2006) a sociologicko-fotografické pentalogie ze současného života obcí na Drahanské vrchovině. Ve svém bydlišti (Drnovicích u Vyškova) založil a vede občanské sdružení Drnka orientované na ochranu přírody a krajiny a oživování společenského a kulturního života.

Ing. Michael Bartoš, CSc. (*1954) je absolventem pražské Vysoké školy zemědělské. Pracoval třicet let jako vědecký pracovník Ústavu krajinné ekologie ČSAV (později Ústav systémové biologie a ekologie AV ČR) v Českých Budějovicích, kde se zabýval vlivem lidských činností v krajině v rámci řešení mezioborových projektů. V současné době vyučuje na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a na Fakultě humanitních studií UK v Praze předměty zaměřené na krajinnou a aplikovanou ekologii a badatelsky se zabývá migrací obyvatel z měst do venkovských oblastí (amenitní migrace). Venkovský život je mu blízký, tráví tam volný čas a velmi častá jsou jeho zúčastněná pozorování. Je sběratelem historických zemědělských artefaktů a starých jízdních kol, rád cestuje po vlastech českých i moravských, avšak o trvalém přestěhování na venkov zatím neuvažuje. Je spoluautorem monografie "Amenitní migrace do venkovských oblastí České republiky".

prosinec

úterý 3. 12.

16:30, Divadlo hudby Olomouc

LOVCI A SBĚRAČI

MICHAL HVORECKÝ a STROON

Autorský večer a povídání o životě měst se čtením a hudbou dvou výrazných postav slovenské kulturní scény.

Michal Hvorecký sa narodil roku 1976 v Bratislavě. Patří k výrazným slovenským spisovatelům svojí generace. Jeho romány mají ohlas i v zahraničí, o čemž svědčí autorská stipendia ve Vídni (MuseumsQuartier), Berlíně (Literarisches Colloquim), Mnichově (Goethe Institut) a USA (International Writing Program). Pravidelně publikuje v řadě deníků a časopisů na Slovensku i v České republice. Z angličtiny přeložil román Ambient amerického spisovatele Jacka Womacka. V letech 2000-2003 spoluorganizoval v Bratislavě hudební festival Wilsonic. Jeho knihy vyšly v překladech do pěti jazyků - i do češtiny, naposledy román Smrt na Dunaji v nakladatelství Kniha Zlín. Jeho nejnovější knihou je povídkový román Naum.

Multižánrový hudebník Stroon se věnuje hudbě na všech frontách, jako producent, DJ nebo vibrafonista. Minulý rok vydal třetí EP Triple Farewell (EXITAB), na kterém představil vyzrálou a originální elektroniku. Často koncertuje se skupinou Puding Pani Elvisovej, akusticky hrává s Longital a nedávno ozvučil legendární film Metropolis.

prosinec

úterý 3. 12.

19:30, Divadlo hudby Olomouc

HM... KONCERT

Jsme skupina Hm..., hrajeme písničky ... (www.skupina.hm).

Hm... je česká víceméně pražská hudební skupina. Vydala doposud čtyři alba a jedno demo album (ke stažení na webových stránkách). Jejich písně jsou většinou zhudebněné texty českých básníků jak klasických (Jaroslav Seifert, Josef Kainar, Jan Neruda, Fráňa Šrámek, Antonín Sova, Jiří Wolker, Jiří Orten, František Gellner, Ivan Blatný, Jan Zábrana, František Hrubín), tak současných (Vít Kremlička, Pavel Šrut), dále překlady z poezie francouzské (Jean-Arthur Rimbaud, Guillaume Apollinaire). Ostatní texty jsou od textaře skupiny Petra Kotouše nebo od členů skupiny a jejich přátel.

Rozloučení se s rokem 2013 a s projektem cyklu Ekologických večerů a Ekologických dnů Olomouc v letech 2012 a 2013. Prezentace akcí projektu.


Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu na podporu udržitelného rozvoje Ministerstva životního prostředí. Za obsah tohoto dokumentu je výhradně odpovědný Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce, o.p.s. a nelze jej v žádném případě považovat za názor Ministerstva životního prostředí.


Více informací na

WWW.SLUNAKOV.CZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů