Úterý, 19. března 2024

Tesco zkouší vozit zboží po železnici

Tesco zkouší vozit zboží po železnici

Obchodní řetězec Tesco začal vozit část zboží na sever Moravy po železnici. Během zkušebního provozu, který trval půl roku, bylo přepraveno vlakem přes 6000 palet zboží, a na silnice tak nemuselo vyjet 200 kamionů. Firma plánuje rozšířit tento způsob dopravy zboží i do dalších míst.

"Pro přepravu vybraného typu zboží vhodného pro vlakovou dopravu jsme museli přenastavit své logistické systémy. S výsledky půlročního zkušebního provozu i jeho ekonomickou stránkou jsme však spokojeni, a proto plánujeme rozšíření železniční přepravy do dalších lokalit severní Moravy," uvedl manažer dopravy Tesca Oldřich Král.

Na nádraží Šenov v Moravskoslezském kraji denně dorazí z centrálního skladu ve středočeském Postřižíně zboží, které odpovídá objemu zhruba dvou kamionů. Zboží se na vlaky nakládá v návěsech na překladišti v Lovosicích. Návěsy pak pokračují dále po železniční trati na překladiště u Ostravy, kde se složí a pomocí jiného tahače se pak zboží dopraví na provozovny po silnici.

"Vlaky představují prozatím malé procento celkově přepraveného zboží, které do Moravskoslezského kraje vozíme. Železnici vnímáme především jako ekologickou alternativu dopravy, která je vhodná pro vybrané druhy zboží na určitých trasách," dodal Král. Železniční doprava je podle něho sice ekologicky šetrná, pro maloobchodní sektor je ovšem její nevýhodou doba přepravy - jedna cesta může trvat až šestnáct hodin. Řetězec tak může po železnici přepravovat pouze suché potraviny a trvanlivé zboží.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů