Úterý, 23. dubna 2024

Středočeská města chtějí stále častěji ukrýt kontejnery pod zem

Středočeská města chtějí stále častěji ukrýt kontejnery pod zem

Středočeská města chtějí stále častěji ukrýt kontejnery na odpad pod zem. Jejich vybudování na příští rok plánují například Poděbrady, Nymburk nebo Králův Dvůr. Podzemní kontejnery na odpad ve středních Čechách fungují například v Kutné Hoře nebo Mladé Boleslavi. Jeden je také na náměstí v Příbrami, která chce tento systém rozšířit. Další města v kraji tuto možnost zvažují.

Podzemní kontejnery jsou velkoobjemové šachty pod dlažbou ulice. Navenek vystupují jen vhazovací sloupky, připomínající odpadkové koše. Jsou nenáročné na prostor, odolné proti požárům a brání i zpětnému vybírání odpadu.

Jedním z průkopníků podzemních kontejnerů v kraji je Mladá Boleslav, kde se s jejich postupným budováním začalo v letošním roce. Podle mluvčí radnice Hany Koišové zatím město zaznamenalo dobré ohlasy. "Máme dvě taková místa a nyní plánujeme dvě další," řekla dnes ČTK Koišová. Náklady na vybudování jednoho stanoviště se odhadují na 900.000 korun.

Čtyři podzemní kontejnerová stanoviště by v příštím roce měla vzniknout v centru Poděbrad. Náklady se podle starosty Ladislava Langera odhadují na 1,7 milionu korun. "Určitě o to máme zájem," podotkl Langr. Město nyní vybírá vhodná místa v centru, kde stanoviště vybuduje.

Další města chtějí kvůli podzemním kontejnerům požádat o dotace Státní fond životního prostředí, který může zaplatit až 90 procent investice. Například v Králově Dvoře počítají s investicí kolem tří milionů korun, které by měly jít na vybudování dvou míst. "Podzemní kontejnery pojmou zhruba dvakrát více odpadu než ty běžné nadzemní," vysvětlil jeden z důvodů starosta Petr Vychodil.

O dotaci chce požádat také Nymburk, který by chtěl podzemní kontejnery umístit do sídliště v Mládežnické a Růžové ulici. "V této lokalitě jsou sběrná místa hodně vytížená a podzemní kontejnery, které nabízejí větší kapacitu, tady mají asi největší smysl," uvedla dnes mluvčí radnice Markéta Tomčíková.

O dotace požádají také v Příbrami, kde plánují vznik 11 podzemních kontejnerů na odpad. Původně jich město chtělo vybudovat víc, některým lidem se ale záměr nelíbil nebo plánovanou výstavbu znemožnily technické komplikace. Celý projekt by mohl stát kolem 20 milionů korun. Z dalších měst investici do podzemních kontejnerů zvažuje třeba Benešov nebo Kolín.

Podzemní kontejnery vznikají i v dalších městech, například v Praze, Chebu, Pardubicích, Olomouci či Havlíčkově Brodě.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů