Pátek, 29. března 2024

Škody způsobené výkyvy počasí prý stouply na 200 mld. USD ročně

Škody způsobené výkyvy počasí prý stouply na 200 mld. USD ročně

Škody způsobené výkyvy počasí stouply v posledních deseti letech na celém světě na téměř 200 miliard dolarů ročně (3,9 bilionu Kč). Oproti situaci před 30 lety je to zhruba čtyřnásobek. Ztráty by se mohly dál zvyšovat, pokud se budou zhoršovat změny klimatu. Podle agentury Reuters to ukázala dnešní zpráva Světové banky (SB). Skupina vědců OSN přitom varovala, že povodně, sucha a bouřky se v průběhu příštích sta let pravděpodobně zhorší s tím, jak se kvůli emisím skleníkových plynů otepluje klima.

"Hospodářské ztráty se zvyšují - z 50 miliard dolarů ročně v 80. letech minulého století na bezmála 200 miliard dolarů každý rok v uplynulém desetiletí a zhruba tři čtvrtiny těchto škod jsou výsledkem extrémů v počasí," uvedla podle agentury Reuters viceprezidentka SB pro udržitelný rozvoj Rachel Kyteová.

Největší světová zajišťovna Munich Re odhadla nahlášené škody způsobené katastrofami mezi lety 1980 a 2012 na 3,8 bilionu dolarů. Z tohoto 74 procent připisuje extrémnímu počasí.

Kyteová upozornila, že každý jednotlivý meteorologický jev s klimatickými změnami není možné spojovat. Vědci OSN ale podle ní upozorňují, že intenzita extrémních výkyvů počasí se bude zvyšovat, pokud lidé nebudou změny klimatu brzdit. Největší škody by katastrofy související s počasím podle SB mohly způsobit v zemích s rychle rostoucími ekonomikami, kde se hospodářství rozvíjí v oblastech náchylných k povodním, suchům a mohutným výkyvům teplot.

Řádění tajfunu Haiyan si na Filipínách nedávno podle průběžné bilance vyžádalo skoro 4000 mrtvých. Mnoho států tento tajfun použilo jako příklad k tomu, aby na konferenci OSN o změnách klimatu, která se koná ve Varšavě, vyvolaly po akci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů